Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Skok cijene nafte diže cijene i u BiH?

Cijene nafte na svjetskoj berzi već su narasle za deset posto nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a posljedice ovih dešavanja u BiH će se tek osjetiti, moguće već za sedam dana, upozoravaju analitičari.

U Ministarstvu trgovine FBiH juče su za Avaz rekli da distributeri proteklih dana nisu upućivali zahtjeve za povećanje cijena goriva na benzinskim pumpama u Federaciji.

Ali, to ne znači da ih neće biti. Distributeri naftom pri Privrednoj komori RS napominju da još ima zaliha goriva nabavljenog po staroj cijeni, ali da se za sedam dana može očekivati rast za sedam do deset feninga po litru.

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, istakao je da je zabrinut jer se desilo veliko povećanje cijene na berzi, što će, osim na cijene goriva u našoj zemlji, uticati na rast spoljnotrgovinskog deficita, ali i na druge cijene, ovisno o tome koliko gorivo učestvuje u kreiranju cijena nekih drugih proizvoda.

“Dešavanja u Saudijskoj Arabiji utječu na svjetsko tržište, a na BiH još više, jer smo mi siromašni, a siromašni uvijek plate. Jedina nada nam je da se kriza brzo riješi. Ali, Bog zna koliko će se kapaciteti popravljati. Mi sve uvozimo, a nemamo svoje strateške rezerve kao neke zemlje, pa da dva-tri mjeseca ublažimo posljedice”, istakao je Čičić.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je da će naši distributeri reagovati ako se u narednih sedam do deset dana zadržati viša cijena nafte na svjetskom tržištu.

Apsurd u BiH

“U BiH imamo apsurd da cijena svih goriva u Bijeljini iznosi 1,99 KM po litru, a u Tuzli 2,36 KM. Znači, postoji manevarski prostor kod distributera da ne povećaju ako kriza bude kratkotrajna”, rekao je Pavlović.

Ali, praksa pokazuje da se rast cijena na svjetskom tržištu brzo prenese na BiH, a kada dođe do sniženja, onda treba mjesec-dva da se to osjeti.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button