Svijet

Zeman: Svaka greška se može ispraviti, pa i priznanje Kosova

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio, povodom svoje inicijative da se provjeri može li Češka da povuče priznanje Kosova, da svaka greška može da se ispravi.

Dodao je da će on prijedlog da se priznanje Kosova povuče iznijeti kao temu za raspravu na neformalnom savjetovanju državnog vrha o spoljnoj politici u oktobru.

“Јedinstvena spoljna politika nastaje tokom diskusije, što je savjetovanje četiri najviša zvaničnika koje će biti uskoro. Samo sam rekao da želim da na tom savjetovanju iznesem prijedlog da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova. To je sve”, kazao je sinoć Zeman u redovnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsjednik smatra da treba ispraviti grešku što vlada premijera Mireka Topolaneka 2008. godine nije poštovala rezoluciju Poslaničkog doma Parlamenta Češke, izglasanu, kako je sinoć podsjetio Zeman, skoro jednoglasno i poziv iz nje da češka vlada Kosovo ne prizna.

“Tada Topolanekova vlada nije poštovala tu rezoluciju i Kosovo je priznala. Svaka greška može da se ispravi”, rekao je Zeman.

Druga greška, odnosno argument kojim Zeman želi da potkrepi svoju ideju na sastanku sa predsjednicima oba doma parlamenta i premijerom, jeste to što, kako je sinoć kazao češki predsjednik, teško da Češka treba da priznaje državu koju vode ratni zločinci.

“Drugi argument koji se čini aktuelan pre svega ovih nedelja i meseci je taj da sud u Hagu poziva kosovske ;političare, uključujući tu i premijera, koji je zbog toga podneo ostavku, zbog podozrenja za ratne zločine”, kazao je Zeman i preporučio knjigu bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karel del Ponte.

“Napisala je tu knjigu upravo o zločinima UČK ili Oslobodilačke vojske Kosova. Drugim rečima, dobro, vodi se istraga tek sada ili još sada da budemo precizni. I to je moj drugi argument koji sam sažeo u to da bi teško trebalo da priznajemo državu koju vode ratni zločinci”, izjavio je Zeman.

Zemanov predlog da Češka ispravi grešku i povuče priznanje Kosova nije naišao na podršku ni premijera ni predsjednika oba doma češkog parlamenta a predsjednik Senata parlamenta, Јaroslav Kubera kazao je prošle sedmice da će to biti debata ni o čemu jer je predsjednik Zeman to izjavio samo da se dopadne Srbima a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

“Češka bi prije trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi to nekako pozitivno pomerilo ili riješilo stanje na Kosovu”, poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček.

Premijer Andrej Babiš i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček naglasili su da ne vide razlog da Češka mijenja politiku i povlači priznanje Kosova ali da će naravno saslušati i razgovarati o prijedlogu i argumentima češkog predsjednika.

Češka opozicija, posebno ona koja je bila kategorično protiv bombardovanja SR Јugoslavije 1999. godine i žestoko kritikovala Zemana kao tadašnjeg premijera za to što je donio odluku da da NATO saglasnost Češke, iako je mogao da stavi veto, vjeruje da Zeman samo želi da se iskupi pred srpskim narodom za to što je dao blagoslov da se zbog Kosova bombarduje Beograd, iako su se tome žestoko protivili neki ministri njegove tadašnje vlade.
 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!