Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Region

Vučić inicirao podizanje spomenika Vudru Vilsonu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. američkom predsjedniku Tomasu Vudru Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

U inicijativi, koju je uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, Vučić je istakao da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Srbije i SAD.

Vučić je naveo da bi podizanje spomenika Vudru Vilsonu predstavljalo i znak zahvalnosti i poštovanja života i djela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala srpski narod tokom i nakon Prvog svjetskog rata.

“Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva 28. jula 1918. godine, predsjednik Vilson je donio proglas obilježavanja ovog dana kao “Srpskog dana” u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvijek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini”, podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo da je prije više od 100 godina u svim crkvama pročitan Vilsonov Proglas o srpskom narodu, u kojem su izrečene najljepše riječi o Srbima i tada se vijorila srpska zastava na Bijeloj kući.

On je napomenuo da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom “14 tačaka”, Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredjeljenje.

“Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbijednog pristupa moru, tada još uvijek Kraljevini Srbiji”, navodi Vučić u inicijativi, u koju je Tanjug imao uvid.

Vučić navodi da su Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje srpskog naroda, kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom, bili ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji. 

“Zahvaljujući podršci predsjednika Vudra Vilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rješila u svoju korist i utvrdila granice sa susjedima”, istakao je Vučić u inicijativi.

On je naveo da će Bulevar Vudra Vilsona po svom otvaranju spajati Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. vijeka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol Beograda u drugoj polovini 20. vijeka. 

“Bulevar koji već nosi ime predsjednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primjerena lokacija za podizanje spomenika predsjedniku Vilsonu, čiji život i djelo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu”, istakao je Vučić.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button