Politika

Čović i Izetbegović opet bez dogovora o formiranju vlasti

MOSTAR – Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratili su se javnosti nakon sastanka visokih stranačkih delegacija o formiranju vlasti.

Ćović je medijima nakon sastanka u Mostaru rekao da je sastanak bio otvoren i prijateljski i da svaki sastanak pravi novi korak ka optimizmu. Najavio je nastavak razgovora o saradnji stranaka, a sve kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i SDA i HDZ-a BiH.

Loading...

Govora je bilo i o formiranju vlast, a Čović je kazao da vjeruje kako će se iduće sedmice o tome razgovarati u Sarajevu, najavljujući sjednicu Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH, odnosno rukovodstva oba doma PSBiH.

Dogovoreno je da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona BiH i da će sastanak ekspertnih timova SDA i HDZ-a BiH biti održan 14. novembra 2019. godine.

“Stvaramo ambijent koji nudi povjerenje, a sve da BiH profunkcioniše na euroatlantskom, ali i ekonomskom putu”, kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ dugo u koaliciji i da nekada bude više, a nekada manje hemije. On je rekao da je bitno da su SDA i HDZ dogovorili normalno funkcionisanje trenutnih vlada na svim nivoima.

“Rezultati rada vlada zasad nisu loši. U BiH sve napreduje od tri do pet posto”, kazao je Izetbegović navodeći da će se kriza sigurno početi postepeno osjećati.

Lider SDA je rekao da se funkcionisanje komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH ne smije vezati za imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH, ali da HDZ smatra kako to nije moguće zbog odnosa u državnom organu zakonodavne vlasti.

On je rekao da HDZ smatra kako se ANP nije smio vezati za imenovanje Savjeta ministara BiH, a sa čim se SDA ne slaže, jer smatra da entitet ne može narediti državi BiH vojnu neutralnosti.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis na nivou države BiH, a i što se tiče izmjene izbornog zakonodavstva. Posebno je istakao da se paralelno moraju provesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Izetbegović je rekao da će se raditi na definisanju programa novog saziva Vlade FBiH te da će se krenuti u razgovore o pozicijama u FBiH, a da je SDA zainteresovana za spajanje nekih ministarstava i rotiranje.

Na pitanje novinara šta je to novo i konstataciju da su ove iste navode iznijeli i nakon sastanka prije četiri mjeseca, Izetbegović je rekao da nema ničega novog i dramatičnog, ali da postoji dobra atmosfera između SDA i HDZ-a, posebno kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je na drugoj strani kazao da dosta toga novog ima i da vjeruje kako će biti sastanci i s trećim partnerom, odnosno SNSD-om.

“Ja ne vidim drugog puta do razgovora, pregovora i stvaranja atmosfere povjerenja. To je ključni zaokret koji pravimo”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH nije želio komentarisati navode visokog predstavnika Valentina Incka o izbornom zakonodavstvu, ali je rekao da se svi trebaju informisati o legitimnom predstavljanju.

Što se tiče Mostara, Čović je kazao da je stav HDZ-a BiH da se do kraja poštuje odluka Suda u Strazburu, ali da razumiju i kongresni stav SDA da se pitanje Mostara treba riješiti federalnim zakonom.

Čović je ponovio da je za Hrvatski narodni sabor (HNS) Željko Komšić nelegalan i nelegitiman član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je upitan da objasni izjavu kako BiH neće u NATO ukoliko to ne žele Srbi. On je rekao da Srbe treba uvjeriti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina, ali da se sadašnji zakoni i strategije trebaju poštivati.

Kako kaže, odnosi s NATO-om ne mogu se unazaditi, već unaprijediti ponavljajući da niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO. Dodao je da će region imati priliku vidjeti bujanje ekonomija Crne Gore i Makedonije nakon što uđu u NATO.

“Kompromis bi bio to da nema članstva bez novog dogovora, ali da valja krenuti naprijed kako smo se dogovorili”, rekao je Izetbegović.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH, koja će biti održana iduće sedmice, naći će se ANP, a Izetbegović je izrazio optimizam.

Oba lidera izrazila su nadu da se mogu naći rješenja za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!