Banjaluka

Ekološke radionice poput “Zaštite Vrbasa” uklapaju se u razvoj grada

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, rekao je da se ekološke radionice poput „Zaštita Vrbasa“ uklapaju u pravcu razvoja grada koji treba da postane „zeleni grad“. 

,,Grad Banjaluka ima određene programe u pogledu Vrbasa, kada je u pitanju njegova buduća zaštita sa ekološkog aspekta. Sam koncept uklapa se u strategiju razvoja grada, jer u jednom od naših strateških opredjeljenja jeste i „Green City“ odnosno koncept zelenog grada gdje je dosta pažnje posvećeno uvođenje određenih normativa kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovakve radionice treba podržati jer svi današnji učesnici su i više nego dobrodošli da se razija taj koncept u stretegiji grada“ rekao je Talić koji je prisustvovao radionici organizovanoj povodom dana Nezavisnog univerziteta Banjaluka, fakulteta za ekologiju.
 
Ekološka radionica učenika srednjih škola organizovana je sa ciljem očuvanja vode i vodnih resursa te podizanja svijesti kod učenika o zaštiti voda kao i uključivanje u to što više mladih ljudi.  

„Očuvanje vodotoka je definitivno prioritet u svijetu i veliki izazov. Evropska komisija pokušava kroz razne direktive i nove politike da uvodi programe kojima bi se pomoglo rijekama sa ciljem povratka balansa u vodotocima. Ključno je da precizno prepoznamo problematiku i da radimo na njenom otklanjanju“  rekla je Slobodanka Pavlović, dekan Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da su se u okviru radionice “Zaštite Vrbasa” mogla čuti različita mišljenja i stavovi učesnika koji su dali svoj lični doprinos o bitnosti očuvanja rijeke Vrbas.

„Ovo je nastavak projekta zaštite Vrbasa. Na kreativan način mi prezentujemo naše radove i ideje o zaštiti biodiverziteta Vrbasa od kojih bi se neki, nadam se, mogli i primjeniti“ rekla je Teodora Gavrić, učenica gimnazije.

Osim srednjoškolaca, na radionici su učestvovali i studenti, profesori, predstavnici sportskih klubova koje svoje aktivnosti provode na vodi i pored vode, kao i organizacije koje se direktno vezuju za zaštitu životne sredine i zaštitu voda. Radionica je održana u „Vrbas kampu“ u Rekavicama.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!