Nauka i tehnologija

Huawei objavio listu tehnologija koje će uz 5G transformisati svijet

Ovogodišnji Global Mobile Broadband, forum mobilne širokopojasne mreže, okuplja više od 1600 predstavnika prevoznika, proizvođača opreme, organizacija za standardizaciju, analitičkih firmi i medija.

Na jubilarnom desetom forumu Global Mobile Broadband, koji se prije nekoliko dana održao u švajcarskom gradu Cirihu, Huawei Wireless X Labs objavio je dokument o osam ključnih tehnologija za koje se predviđa da će njihova primjena imati značajan tržišni potencijal u trenutku kada 5G globalno zaživi.

Loading...

Ova godina ostaće upamćena po globalnoj afirmaciji i prihvaćanju 5G komercijalnih proizvoda i usluga. Mreža nove generacije do sada je ostvarila veliki uspjeh zahvaljujući vrhunskom korisničkom iskustvu koje nudi, ali i ogromnom potencijalu za pokretanje i rast digitalnog poslovanja. Očekuje se i da će 5G promovisati industrijsku digitalizaciju kroz različite scenarije. U tom smislu u Huaweijevu dokumentu izdvojeno je osam aplikacijskih domena koje su stvorene i unaprijeđene upravo zbog postojanja 5G mreže.

Primjena u aspektu B2B neophodno zahtijeva prisutnost 5G mreže kako bi se osigurala visoka propusnost, niska latencija te izuzetna pouzdanost procesa. U Huaweijevu dokumentu navedeni su primjeri primjene nove tehnologije i proizvodi koji će svakako obilježiti godine pred nama:

– provjera kvaliteta proizvoda (Cloud Vision i Cloud Test za pametne tvornice)

– inženjerske mašine (Cloud Teleoperation za pametne rudnike i luke)

– cloud video za siguran prelaz cesta i mostova

– koordinisana kontrola za pametna skladišta

– igranje videoigara u oblaku

– VR iskustvo u oblaku

– nesmetana reprodukcija 4K i 8K videa na mreži

– prenos uživo u oblaku

“Huawei je u saradnji s partnerima i teleoperaterima istražio velik broj inovativnih 5G tehnologija za više industrija. Te tehnologije su od sada stavljene u komercijalnu upotrebu. Huawei je bio i ostaće posvećen pružanju kvalitetnih 5G veza i afirmacije digitalne modernizacije industrije. Radujemo se i budućoj saradnji sa svim dionicima s kojima ćemo zajedno graditi svjetliju budućnost”, izjavio je na forumu Riči Peng, direktor Huawei Wireless Networka.

(zimo.dnevnik.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!