Društvo

Povučeno nekoliko serija lijeka za kašalj sa bh. tržišta

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka „flavamed“ 15 mg/5 ml oralna otopina, povukao je seriju lijeka zbog sumnje u neispravnost njegovog kvaliteta.

Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje produktivnog kašlja, koji je povezan sa bolestima pluća i bronhija. Ovaj lijek razrjeđuje sluz, pa se ona može lakše iskašljati.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) saopštili su da se navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.

“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje sprovodi kao mjera predostrožnosti. Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H”, navodi se u saopštenju.

U ALMBiH kažu da je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija.

“Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, savjetuju u ovoj agenciji.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!