Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Sport

Bivši sudija priznao krivicu za namještanje fudbalskih utakmica u BiH

Sudija Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na saradnju

Sekretar komisije za sudije i suđenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH Salem Prolić priznao je krivicu nakon što su ga uhapsili službenici SIPA u akciji “Var” koja je sprovedena zbog namještanja rezultata utakmica.

Kako saznaje Klix.ba nekadašnji sudija Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na saradnju sa Tužilaštvom BiH.

Prolić se tereti za tri krivična djela – organizovani kriminal, primanje mita i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Iako se akcija Državne agencije za istrage i zaštitu u najvećoj mjeri odnosila na mečeve Prve lige FBiH, istragom je obuhvaćena i Premijer liga BiH. Potvrda tome je i hapšenje Salema Prolića koji visoko kotira u N/FSBiH i najvišem rangu klupskog fudbalskog takmičenja odnosno Komisiji za sudije i suđenje.

Kako saznaje Klix.ba Prolić se, uprkos svemu, juče pojavio u prostorijama Saveza u Sarajevu. Pitanje koje se postavlja jeste da li će NS BiH suspendovati osumnjičene do okončanja postupka.

On je jedan od 12 uhapšenih osoba u akciji “Var” koja je sprovedena u ponedjeljak u saradnji SIPA, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza. Prolić je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu, kao i još šest osoba.

Petorica osumnjičenih nisu bila te sreće, te su zadržani u pritvoru.

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović su juče predati u nadležnost državnog tužilaštva, a na Sudu BiH će danas biti održano ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja, kao i saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti uticaja na svjedoke.

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte i dogovaraju namještanje fudbalskih utakmica.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button