Banjaluka

Strategija razvoja turizma Banjaluke: Destinacijski menadžment mamac za turiste

Nova strategija razvoja turizma grada za period 2018-2027. godina biće fokusirana na uspostavljanje destinacijskog menadžmenta i orijentisana na nove kanale promocije turističkih sadržaja grada.

“Kako bismo imali zajedničko upravljanje turističkom ponudom uključićemo se u uspostavljanje sistema destinacijskog menadžmenta u smislu uvezivanja Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) s turističkim agencijama na području grada”, kazala je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku
Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku

Prema njenim riječima, turističke agencije na teritoriji grada najveći broj aranžmana prodaju za odlaske, dok mali broj njih putem svojih veb-sajtova i tur-oparatera prodaje ponudu Banjaluke prema inostranstvu.

Novom strategijom razvoja turizma, koja se nalazi u fazi pripreme, nastojaće napraviti novi ambijent s pratećom infrastrukturom i određenim zanimljivim programom u cilju zadržavanja turista u gradu bar tri dana.

“Želimo da napravimo takav ambijent s infrastrukturom i određenim programima koje ćemo zajedno s TOBL da pozicioniramo u cilju ostvarivanja povećanja broja ležajeva, noćenja, ugostiteljskih objekata i prihoda od boravišne takse”, naglasila je Trivićeva.

Brendiranje grada, kojeg će pratiti manifestacioni, avanturistički i gastro turizam, biće dodatni segmenti strategije, kao i zdravstveni i ruralni turizam.

“Manifestacioni turizam već sada živi u gradu, kao i dijelom avanturistički, ali i jedan i drugi mogu se poboljšati izgradnjom određene saobraćajne i komunalne infrastrukture na priobalju rijeke Vrbas u vidu izgradnje zip-lajna ili dajak pristaništa”, dodala je Trivićeva.

Kanali komunikacije promocije turističke ponude biće usmjereni na neka nova tržišta zbog uvođenja novih avio-linija s Aerodroma Banjaluka, a radiće se i na razvoju zdravstvenog turizma u banji u Srpskim toplicama, kao i na objektu bivšeg bazena u Srpskim toplicama, ali i privatnim posjedima termomineralnih banja smještenim u privatnim kućama koje su pod nacionalnom zaštitom BiH.

“Usluge u ruralnom turizmu moraju biti uspostavljene tokom cijele godine kroz zanimljiv program i smještajne kapacitete”, zaključila je Trivićeva.

Za bolji grad 216 projekata

Nova staregija razvoja turizma u gradu biće usaglašena sa strategijom razvoja grada za period od 2018. do 2027. godine

U okviru razvoja sektorskih politika predviđeno je ukupno 216 projekata i mjera, a usvajanjem strategije razvoja, grad će dobiti strateške pravce razvoja za narednih deset godina u svim oblastima od ekonomije, komunalne infrastrukture do društvenih djelatnosti sa svim indikatorima, pojedinačnim razrađenim projektima i finansijskom osnovom.

Dodatne stavke strategije turizma

  • Nastavak uređenja kompleksa Banj brdo
  • Razvoj cikloturizma
  • Revitalizacija kulturnog nasljeđa na području grada

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!