Privreda

Prosječna plata u julu iznosila 912 KM

BANJALUKA – Prosječna julska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 912 KM i nominalno je veća za 0,2 odsto, a realno veća za 0,7 odsto od junske, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U saopštenju se dodaje da je najviša prosječna julska plata nakon oprezivanja u visini od 1.459 KM bila je u područiju finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je njen najniži prosjek od 632 KM bio u sektoru građevinarstva. 

Loading...

U julu u odnosu na juni najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja od 24,5 odsto bio je u oblasti poslovanja nekretninama. 

Prosječna julska bruto plata bila je 1.417 KM. 

Kako se dodaje u saopštenju, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,5 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,3 odsto. 

Najveći godišnji rast cijena u julu od 5,5 odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan zbog viših cijena cigareta, dok je najviši procentualni pad cijena od 12,9 odsto bio u odjeljku odjeća i obuća zbog sniženja cijena konfekcije i obuće tokom godine. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!