Hronika

“Instagram terorista” oslobođen krivice u slučaju “Zimzograd”

BANJALUKA – Banjalučanina Milana Macuru, Okružni sud u Banjaluci oslobodio je danas krivice za krivično djelo terorizam.

Kako je pojasnila sudija Snježana Kudrić koja mu je izrekla presudu, Republičko javno tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženog.

Loading...

Kako je pojašnjeno presudom, nije dokazano da se poruka koju je napisao na Instagramu mogla shvatiti kao ozbiljna prijetnja, a troškovi suđenja u ovom slučaju idu na teret  bužeta.

Podsjećamo da je Vrhovni sud Republike Srpske u septembru ove godine ukinuo presudu kojom je Macura bio osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma.

Ovo je inače bio i prvi postupak za terorizam koji se vodio pred pravosuđem RS i to nakon što je društvenoj mreži Instagram Macura napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva “C4” i doći na mjesto manifestacije “Zimzograd” i raznijeti se.

Ta presuda je ukinuta na osnovu žalbe odbrane,  a u obrazloženju presude Vrhovni sud RS je, između ostalog, naveo da biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj.

Zato je ovaj slučaj ponovo bio vraćen pred Okružni sud u Banjaluci.

“Da bi se radilo o krivičnom djelu terorizma, nije dovoljno samo da neko lice preduzme radnju prijetnje, već je potrebno utvrditi da li je tu prijetnju preduzelo u namjeri, odnosno u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske” naveo je Vrhovni sud RS.

Zbog Macurine poruke koja je javno objavljena on je ubrzo i uhapšen.

“Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi…..Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda”, napisao je, između ostalog, Macura.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!