Politika

OBA od danas bez rukovodstva

Generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru OBA Damiru Bevandi danas ističe četvorogodišnji mandat na koji su imenovani 19. novembra 2015. godine.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Zakon o OBA kaže da “generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Bezbjednosno-obavještajne komisije”.

Loading...

Pored toga, zakon kaže da se “generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput”, a precizno se navodi i u kojim slučajevima se generalni direktor i njegov zamjenik mogu razriješiti dužnosti prije isteka mandata, ali ne i kakva je procedura i kakav je njihov status nakon isteka mandata.

Ono što svemu daje posebnu notu je činjenica da je direktoru OBA BiH poništena fakultetska diploma koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka, a odluka o proglašavanju diplome ništavnom u petak je upućena “Službenom glasniku RS” na oglašavanje.

Dugogodišnji radnik službi bezbjednosti Neđo Vlaški kaže da OBA od danas formalno-pravno nema rukovodstva.

– Generalnom direktoru i njegovom zamjeniku danas ističe mandat i oni formalno-pravno nemaju više pravo da potpisuju nikakva akta. Primjera radi, ako je neki službenik OBA ispunio uslove za penziju, nema ko da potpiše validno i zakonito rješenje o penzionisanju – objašnjava Vlaški.

On ističe da formalno-pravno stvari stoje tako, ali da kod nas politika ima posljednju riječ i da nije uopšte iznenađen što se niko ne obazire na činjenicu da će OBA od danas praktično biti bez rukovodstva.

– Do sada se nije ulazilo u ovakav pravni vakuum, jer je bivši direktor Almir Džuvo drugi mandat na čelu Agencije dobio u propisanom roku, odnosno prije isteka mandata – kaže Vlaški.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!