Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu po hitnom postupku izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma, koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istakla je da je Poslovnik ovog doma akt koji je po važnosti odmah iza Ustava BiH, na koji se naslanja i po sadržaju i po procedurama.

“Nema nijednog razloga da se po hitnoj proceduri razmatra prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma”, rekla je Krišto u raspravi o zahtjevu za razmatranje predloženih izmjena u hitnoj proceduri.

Izražavajući žaljenje što punu godinu zakonodavna vlast nije funkcionisala, Krišto je ocijenila da je odmah po dobijanju prijedloga za sastav stalnih komisija Kolegijum Predstavničkog doma trebalo da se sastane i dogovori redovnu sjednicu doma na kojoj bi bile imenovane stalne komisije.

Prema njenim riječima, normalna procedura za izmjenu Poslovnika bila bi da se formira komisija u kojoj bi bili zastupljeni klubovi i nezavisni poslanici.

“Svaka pojedinačna rješenja nisu doprinos miru, stabilnosti političkoj i svakoj drugoj, a možda ni funkcionisanju zakonodavne vlasti u kapacitetu u kom treba”, rekla je Krišto u ime Kluba poslanika HDZ-a BiH.

Obrazlažući zahtjev za hitnu proceduru Branislav Borenović rekao je da je neprimjereno da Predstavnički dom 11 mjeseci ne radi.

On je podsjetio da na razmatranje čeka 300 tačaka dnevnog reda, među kojima i 50 sporazuma velike finansijske vrijednosti.

“Kao ozbiljni ljudi predložili smo izmjene kako bi parlament profunkcionisao, a jedini način bio je da to uradimo u hitnoj proceduri”, rekao je Borenović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je da 11 mjeseci nisu implementirani izborni rezultati i da se u BiH negira izborna volja građana.

“Onda smo nasjeli na spin da je problem u Predstavničkom domu”, rekao je Košarac i podsjetio da je blokada sve vrijeme bila u Predsjedništvu BiH i imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Ističući da SNSD nije bio taj koji blokira uspostavljanje vlasti, Košarac je upozorio da se usvajanjem izmjena i dopuna Poslovnika u hitnoj proceduri ulazi u politički avanturizam.

“Ako prihvatimo ovaj zahtjev da na ovakav način mijenjamo Poslovnik, to bi mogla postati praksa koju ne bismo mogli da spriječimo u narednom vremenu”, zaključio je Košarac.

Za izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma glasao je iz Federacije BiH 21 poslanik, protiv je bilo pet i jedan uzdržan, dok je iz Republike Srpske za glasalo pet poslanika, a devet je bilo protiv.

Prema usvojenim rješenjima, Predstavnički dom će, na prijedlog Kolegijuma, odlučivati o članstvu u komisijama, ako klubovi poslanika ne dostave prijedloge u propisanom roku.

Ukoliko klubovi poslanika i Kolegijum doma ne postupe u skladu sa navedenim, onda bi, prema prijedlogu Kluba poslanika SDS-a i PDP-a, Predstavnički dom, na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili prijedloge, odlučio o članstvu u komisijama.

Na ovaj način, smatraju predlagači, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije su Ustavnopravna, Komisija za spoljne poslove, za spoljnu trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prošle sedmice zaključak kojim obavezuje predstavnike Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Savjetu ministara, da ne učestvuju u mijenjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmjenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz Republike Srpske za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button