Svijet

Kim naredio artiljerijske vježbe blizu granice

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un naredio je izvođenje artiljerijskih vježbi blizu sporne granice na moru sa Јužnom Korejom, javili su državni mediji u Pjongjangu.

Vježbe su najnoviji pokazatelj Kimovog nestrpljenja usljed zabrinutosti da bi pregovori Pjongjanga i Vašingtona mogli da propadnu, ukoliko SAD ne odgovore na postavljeni rok Sjeverne Koreje za novu inicijativu sa ciljem rješavanja dugogodišnjeg spora u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Korejska centralna novinska agencija KCNA javila je da su vježbe na ostrvu Šangrin “u potpunosti pokazale vještine gađanja” i da su “zadovoljile vrhunskog vođu”.

Agencija nije navela kada su tačno izvršene vježbe niti koje oružje je korišćeno, javio je AP.

Iz južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje saopšteno je da je Kim prvi put od aprila javno posjetio vojnu jedinicu na prvoj liniji.

Pregovori sa SAD sada su u zastoju, a Sjeverna Koreja pojačava pritisak na Vašington da ukine sankcije Pjongjangu i prestane sa vođenjem neprijateljske politike.

Kada su iz Sjeverne Koreje ranije govorili o neprijateljskoj politici SAD, uglavnom su mislili na prisustvo nekoliko desetina hiljada američkih vojnika u Јužnoj Koreji i Јapanu.

Ministarstvo odbrane Јužne Koreje osudilo je posljednje vježbe, tvrdeći da one predstavljaju kršenje sporazuma Seula i Pjongjanga u vezi sa smanjenjem vojnih aktivnosti blizu granice dvije zemlje.

Portparol Ministarstva Čoi Hjun Su rekla je da Sjeverna Koreja mora da prekine bilo kakve postupke koji će pojačati vojne tenzije i da se mora pridržavati ranije postignutih sporazuma.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!