Region

Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara

Komemoracija Mihajlu Sporiću, jednom od najboljih mladih fizičara svijeta, koji je preminuo 7. novembra poslije duge i teške bolesti, održava se u Matematičkoj gimnaziji, koju je mladi naučnik završio.

Sala Matematičke gimnazije jutros je puna profesora i đaka, kao i članova Sporićeve porodice. Svi su došli da odaju posljednju počast mladom naučniku. Komemoraciji prisustvuje i premijerka Ana Brnabić koja se upisala u Knjigu žalosti.

Loading...

– Poštovani đaci, profesori i svi prisutni. Poštovana premijerko Brnabić, dragi đaci, hvala svima što ste danas ovdje… Kada je generacija 2012/13 odlazila iz Matematičke gimnazije, naš Mihajlo stajao je na ovom mjestu i sa svojom drugaricom vodio program. Odabrala sam baš njega jer je lijep, visok, rječit… Opraštao si se od svoje škole koju si mnogo volio. Sada se škola oprašta od njega – započela je govor Mihajlova profesorka.

Ona je dodala da je Mihajlo bio skroman mladić koji nije volio da se ističe.

– Nije volio sebe da ističe, a imao je mnogo razloga za to. Plijenio je svojim optimizmom i upornim osmehom imao je osobine u kojima ovaj svijet oskudeva, naš veliki ponos i velika tuga… Volio si sve i svi su te voljeli… Plijenio si osmijehom – rekla je ona o Mihajlu.

Nakon toga govor je održao i direktor Matematičke gimnazije, a potom je i jedan od Mihajlovih drugova odsvirao pjesmu na klaviru njemu u čast jer je i sam Mihajlo svirao ovaj instrument.

Mihajlo Sporić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. On će biti najmlađa osoba sahranjena u Aleji od njenog osnivanja.

Mihajlo je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj 2016. godine, kao i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

Kada je preminuo, Univerzitet Kembriž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti mladog stipendiste.

Univerzitetu Kembridž proslijeđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Pročitajte još:

U ratu je pucao na rođenog brata, razbio ćiriličnu tablu u Vukovaru

Znam ko je objavio moj snimak, saznala sam prošle godine

Dvojica mladića pokušali da kidnapuju fudbalera, oteo im se dok su ga gurali u gepek

Detalji sačekuše: Miloš pao ispred garaže bježeći od metaka, u kući mu bila porodica

Ubio se Saša Vasić, pored tijela pronašli pištolj

Od ranije poznat policiji: Ovo je Miloš (25) što je brutalno likvidiran

Stroga pravila svadbe decenije: Niko ne smije doći u miniću

Sin Snežane Đurišić izašao iz zatvora poslije tri mjeseca

Saobraćajka u Banjaluci, sudar dva vozila

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!