Magazin

Ako spadate u ovu grupu ljudi, ne smijete da postite

Uskršnji post koji je počeo u ponedjeljak nikako se ne preporučuje djeci, trudnicama, dojiljama i onima koji pate od bolesti metabolizma, upozoravaju ljekari.

Loading...

Doktorka Ivana Šarac, naučnik u oblasti ishrane Instituta za medicinska istraživanja, napominje da su na isključivanje namirnica životinjskog porijekla posebno osjetljiva djeca.

“Životinjski proteini su najkompletniji proteini u prirodi i oni jedini imaju sve potrebne amino-kiseline. Kao takvi su neophodni za pravilan rast i razvoj dece, jer učestvuju u formiranju svih organa. Slično važi i za trudnice i dojilje”, kaže dr Šarac za Novosti.

Doktorka Šarac napominje da sa stanovišta medicine sve namirnice imaju podjednako bitan značaj, bez obzira na to da li je riječ o voću, povrću, mesu, mlijeku, žitaricama. Jedino je dokazano da industrijski proizvodi i grickalice koji su puni šećera i soli i brojnih aditiva imaju slab hranljivi potencijal.

“Životinjski proteini za razliku od biljnih imaju veću zasićujuću moć. Osobe koje poste ponekad ne znaju čime da zamijene namirnice životinjskog porijekla, pa povećavaju unos hljeba i masnog peciva na bazi margarina što može da dovede do povećanja tjelesne težine. Ipak, kratkotrajni postovi nisu sa nutricionističke strane loši, pogotovo kad se uzme u obzir da suviše jedemo meso. Povećan unos ribe je u tom smislu “plus” za organizam, kao i dani “na vodi”, jer se tijelo tada čisti i od viška masnoća iz biljnih ulja”, objašnjava ona.

Da se bolje utoli glad za vrijeme posta, dr Šarac savjetuje kombinaciju žitarica i mahunastog povrća. Dugotrajno isključivanje proetina životinjskog porijekla nikako se ne preporučuje, jer dokazano vodi do deficita gvožđa, kalcijuma i vitamina B12.

(novosti)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!