Društvo

Dodik: Trgovinsko predstavništvo kruna saradnje Srpske i Sankt Peterburga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoriće u četvrtak, 29. novembra, u Sankt Peterburgu Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske koje će biti jedno od ključnih za dalju saradnju i unapređenje odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima, posebno privrede.

Dodik je rekao da je otvaranje ovog predstavništva još jedan dokaz i potvrda dobre saradnje i odnosa sa ruskim zvaničnicima koje je uspostavila vlast u Srpskoj, odnosno da je ovo kruna saradnje koju je uspostavila republička vlast sa Sankt Peterburgom, koji je moćan ekonomski i kulturni centar u Rusiji.

Loading...

“Uredili smo dobijene prostorije i razlog za moj odlazak je da još probudim saradnju i da vidimo šansu i perspektivu naših budućih odnosa, prvenstveno Srpske i Sankt Peterburga, ali i u svjetlu moje nove funkcije kao srpskog člana Predsjedništva BiH da vidimo gdje su prepreke. Bilo je mnogo problema u realizaciji dogovora koji se odnosi na farmaceutsku industriju, gdje Rusi ne mogu da izvoze u Srpsku i BiH jer nadležna agencija na nivou BiH to osporava”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Rad Trgovinskog predstavništva, koje će biti smješteno u zgradi dobijenoj bez naknade od Sankt Peterburga, zamišljen je tako da će privrednici iz Srpske predstavljati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima, ali i kao mjesto za razgovore o ostalim oblastima.

Odgovarajući na pitanje da li će tokom posjete Rusiji imati priliku da sa nadležnima razgovara o gradnji gasovoda u Srpskoj, Dodik je naveo da će o tome vjerovatno biti riječi drugom prilikom kada se bude sastao sa predstavnicima “Gasproma”.

“Gradnja gasovoda ostaje naš prioritet, odnosno da se gradi poveznica od Srbije preko Drine i da taj gasovod dođe i do Banjaluke i raširi se dalje kroz Republiku Srpsku. Jasno je da ćemo intenzivirati aktivnosti na tom planu”, poručio je Dodik.

On nije isključio ni mogućnost da se tokom posjete Rusiji sastane sa zvaničnicima ruske oblasti Nižnji Novgorod, čija je delegacija početkom oktobra ove godine bila u Banjaluci i kada se moglo čuti da je Rusija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srpske, sa kojom je u prvom polugodištu ove godine ostvaren obim razmjene od 349 miliona KM.

Dodik će se tokom boravka u Rusiji obratiti i na Sveslovenskom forumu koji se organizuje krajem svake godine, a inicijator je Sankt Peterburg.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!