Banjaluka

Bolji uslovi za đake u 16 osnovnih škola

Đaci i nastavnici iz 16 osnovnih škola sa područja Banje Luke u novoj školskoj godini trebalo bi da imaju bolje uslove za rad, a u okviru velikog projekta obnove školskih objekata vrijednog oko 600.000 KM.

Ovaj projekat, Grad, iako nema zakonsku obavezu, nastavio je i ove godine u saradnji sa republičkim institucijama. Iz gradskog budžeta je obezbijeđeno 150.000 KM, dok je Vlada RS obezbjedila 400.000 KM i predsjednica Republike Željka Cvijanović 57.000 KM.

Kako je planirano, tokom ljeta bi trebalo da budu obavljeni određeni radovi, a neke od škola su već pokrenule postupke javnih nabavki za izbor izvođača radova, kako bi tokom školskog raspusta ovi projekti bili završeni.

Jedna od njih je Osnovna škola „Sveti Ćirilo i Metodije“ Piskavica, u kojoj će biti sanirani sanitarni čvorovi. Osim ovih radova, Grad će ovoj školi sufinansirati troškove gradnje objekta za smještaj ogrevnog drveta.

Na područnom odjeljenju OŠ „Miroslav Antić“ u Borkovićima planirana je zamjena krova, za šta je obezbijeđeno nešto više od 100.000 KM.

Bolje uslove od jeseni, trebalo bi da imaju i učenici u školi „Mladen Stojanović“ u Bronzanom majdanu, gdje je planirana obnova krovne površine i toaleta, kao i u OŠ „Petar Kočić“ gdje će biti zamijenjen dio vanjske stolarije i sanirani podovi.

I đaci Osnovne škole “Branislav Nušić” u područnom odjeljenju u Donjim Kolima novu školsku godinu započeće u boljim uslovima, kao i osnovci u Kuljanima u čijoj će školi biti sanirani parketi u 13 učionica.

Sanacija toaleta planirana je i u školama: „Georgi Stojkov Rakovski“ (81.037 KM), „Đura Jakšić“ (37.399 KM), „Milutin Bojić“- područno odjeljenje u Mišinom hanu (24.181 KM) i „Ivan Goran Kovačić“ (15.000 KM).

Za područno odjeljenje OŠ „Stanko Rakita“ u Debeljacima izdvojeno je 13.000 KM za uvođenje centralnog grijanja, za OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ 15.000 KM za zamjenu dijela unutrašnje stolarije, a za nabavku namještaja za dograđenih osam učionica škole „Branko Radičević“ planirano je 46.949 KM.

Blizu 7.000 KM namijenjeno je za kotlovnicu za školu u Česmi, a po 5.000 KM za radove u školama „Milan Rakić“ i „Borisav Stanković“.

Dodatno, očekuju se sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti, a čija bi realizacija trebala početi naredne godine.

Prošle godine različiti radovi izvedeni su u 26 osnovnih i srednjih škola na području grada, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

 Prošle godine obnovljeno 26 školskih objekata (Foto arhiva)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!