Nauka i tehnologija

Nakon dvije godine putovanja, svemirska letjelica stigla na praistorijski asteroid

Svemirska letjelica američke svemirske agencije NASA pod nazivom Osiris-Rex stigla je do asteroida Benu.

Osiris-Rex će analizirati i istraživati asteroid Benu s ciljem da otkrije odakle potiču materijali od kojih je nastao život pa i sam čovjek. Dolazak letjelice do asteroida označio je ujedno i kraj putovanja dužeg od dvije godine.

NASA je primila poruku od letjelice da je stigla do asteroida Benu, nakon čega je uslijedilo slavlje tima zaduženog za misiju.

Loading...

Benu je praistorijski asteroid, a vjeruje se da se formirao u najranijim danima solarnog sistema.

Stijena se kreće više od 4,5 milijardi godina, no njena kompozicija je nastala u periodu od 10 milijardi godina od formiranja solarnog sistema. To znači da predstavlja neku vrstu vremenske kapsule te omogućava naučnicima da dobiju uvid u daleku prošlost planeta.

Naučnici tvrde da je Benu toliko star da bi mogao sadržavati prahistorijske organske molekule koja bi mogla pomoći u začetku života na zemlji.

Osiris-Rex će istražiti asteroid veličine velikog automobila prije nego sleti na njega. Nakon toga će pomoću robotske ruke skupiti uzorak tla, provesti na asteroidu godinu dana, a potom se 2023. godine vratiti na Zemlju.

Izvor
Srpska info
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!