Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Donatorsko veče 22. decembra: Dnevni centri značiće i djeci i roditeljima

BANJALUKA – Dnevni centri za djecu sa poteškoćama u razvoju, koji će biti izgrađeni novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, od izuzetnog su značaja kako za mališane, tako i za njihove roditelje, kazala je za “Nezavisne” Željka Perišić-Ninković, direktorica Centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice”.

Donatorsko veče u okviru ove humanitarne akcije biće održano 22. decembra, s početkom u 17 časova, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

“Donatorsko veče, koje organizuje predsjednica RS, a koje je namijenjeno izgradnji dnevnih centara, od izuzetnog je značaja prije svega jer se ove godine problem rješava institucionalno, odnosno dnevni centar u Banjaluci se radi u sklopu Centra ‘Zaštiti me’, gdje se većina naše djece već školuje”, istakla je Perišić-Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, kroz ovakav vid podrške ne dobijaju uslugu samo djeca sa poteškoćama, već i roditelji, koji će, kako kaže, imati mjesto na kojem će zbrinuti svoje dijete na sigurnom i gdje će s njim raditi stručnjaci, dok oni završavaju svoje obaveze.

Zorica Kuzmanović-Vasilić, direktorica JU Centar “Zaštiti me”, kazala je da bi ovaj dnevni centar bio prvi ovakav centar u sklopu javne institucije na našim prostorima.

“Ovaj dječji dnevni centar imao bi namjenu cjelodnevnog boravka i brige za djecu, prvenstveno namijenjen djeci sa smetnjama u razvoju uzrasta od pet do 15 godina koja se školuju ili idu na predškolsko vaspitanje po inkluzivnom modelu”, pojasnila je Kuzmanović-Vasilićeva te istakla da je planirana izgradnja dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci.

Kako dodaje, opravdanost realizacije ovog projekta ogleda se u tome da djeca sa smetnjama u razvoju, pogotovo djeca s autizmom, zahtijevaju 24 časa nadzor, što ograničava da oba roditelja rade ili imaju mogućnost da zajedno s ostalim članovima porodice organizuju aktivnosti, pa čak i da odu ljekaru.

“Nakon trajanja škole i u toku raspusta nije uspostavljen sistem brige za djecu sa poteškoćama u razvoju, pa je izgradnja ovog novog savremenog objekta veoma kvalitetan način da se poboljša položaj ovih porodica”, naglasila je Kuzmanović-Vasilićeva.

U Kabinetu predsjednika Republike Srpske su za “Nezavisne” kazali da se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RS tradicionalno, već deseti put, sprovodi humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.

“Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ biće iskorištena za izgradnju dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u Banjaluci i Trebinju”, rekli su u Kabinetu.

Prema njihovim riječima, izgradnja dnevnih centara u dva grada, tj. dijela RS, značajan je iskorak ka obezbjeđivanju sistemskog pristupa u pomoći, prvenstveno djeci i njihovim porodicama koje, na bilo koji način, nisu integrisane u redovan sistem, kako bi svaka osoba dobila mogućnost i priliku za maksimalan razvoj svojih sposobnosti i kapaciteta.

“Partneri predsjednice RS i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji su mladi umjetnici iz različitih dijelova Srpske, koji će svojim umjetničkim performansom pokušati da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za svoje drugare”, naveli su u Kabinetu.

Kako su pojasnili, u okviru akcije, u periodu od 1. do 31. decembra 2019. godine, biće aktivan i “M:telov” humanitarni broj 1411.

Istakli su da će građani pozivom, u toku mjesec dana, biti u mogućnosti da podrže akciju sa 1 KM, a tokom donatorske večeri biće u prilici da razgovaraju sa nekim od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju.

“Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka”, kažu u Kabinetu.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button