Društvo

Od rata do danas državljanstva BiH odreklo se 90.000 građana

SARAJEVO – Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine do sada se odreklo državljanstva, a vlasti su zabrinute jer iz godine u godinu dobijaju sve više zahtijeva za ispis iz matične knjige državljana.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zvanično je potvrdilo da se od ratnih godina do sada državljanstva te zemlje odreklo 88.163 njenih građana.

Loading...

Portparolka tog resora Zorica Rulj potvrdila je da trend odricanja građana od bosanskohercegovačkog pasoša zabrinjavajuće raste, argumentirajući to činjenicom da se državljanstva matične države u razdoblju od 1. januara do 3. decembra ove godine odreklo ukupno 3.735 osoba, prenela je Hina.

Tokom 1996., prve poslijeratne godine, državljanstva BiH odreklo se svega šest osoba, sljedećih nekoliko godina taj broj je bio dvocifren, da bi ove godine došlo do više hiljada takvih zahtijeva.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi.

U postupku odricanja od državljanstva BiH podnositelji zahteva nisu dužni navesti razloge zbog kojih to čine, ali u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, pogodnosti kod studiranja u inostranstvu i generalno veća prava u zemljama u kojima žive.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!