Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Dva carinika u Gradišci optuženi za primanje mita

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hamdije Nizandžić (53) iz Bužima i Milana Špirića (41) iz Bihaća, obojica zaposleni kao carisnki radnici UIO BiH u Gradišci, zbog sumnje da su primali mito.

Optuženi radnici carinskih organa u UIO BiH, na graničnom prelazu Gradiška, terete se za primanje mita, kao nezakonite imovinske koristi, kako bi zloupotrebom svoje pozicije, omogućili drugim osobama umanjenje carinskih dadžbina.

“Optuženi se terete da su, u svojstvu ovlaštenih osoba UIO BiH, djelujući u Carinskom referatu na graničnom prelazu Gradiška, 24.11.2018. godine, optuženi Nizandžić kao carinik, a optuženi Špirić kao vođa smjene, dogovorili i realizovali nezakonit postupak uvoza robe iz SR Njemačke na područje BiH, te primili novčani dar, kako ne bi proveli zakonski propisanu proceduru, prilikom uvoza kamionske isporuke veće količine bijele tehnike i druge robe, čime su za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu budžetu BiH i svim građanima BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, čime su počinili kazneno djelo-primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. Krivičnog zakona BiH.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button