Politika

Đokić: Karadžić bezbroj puta djelovao drugačije od navoda u presudi

BANJALUKA – Predsjednik SP Petar Đokić rekao je povodom presude kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor da Srbi koji su živjeli na ovim prostorima ne mogu prihvatiti takvu vrstu krivice zato što je Karadžić bezbroj puta djelovao potpuno drugačije od onoga što je navedeno u optužnici, a sada i u presudi.

Loading...

“Haški sud kao politički sud opredijelio se da sudi na takav način. Važno je da je Srbija i kroz ovaj proces isključena iz bilo kakve veze sa izvršenjem krivičnih djela ratnog zločina na prostoru BiH. I to je jedna od dimenzija da je makar nešto taj sud uvažio kao činjenicu”, izjavio je Đokić Srni.

On je napomenuo da ljudi u Republici Srpskoj tačno znaju šta se ovdje dešavalo u periodu 1991. do 1995. godine i ko je svojim djelovanjem uzrokovao početak rata, ko se opredijelio za rat, a ne za mir i ko je u periodu rata žrtvujući svoj narod težio da ostvari politike ciljeve kroz rat.

“Nažalost, Haški sud se ne bavi tim pitanjima i zato su sve političke lidere muslimana oslobađali ili su ih minimalno kažnjavali ili čekali da umru i da zaključe slučajeve koji su u vezi sa njima”, naglasio je Đokić.

On je rekao da presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je Karadžiću izrečena kazna doživotnog zatvora pokazuje da je Haški sud – politički sud.

“Haški sud je od samog osnivanja pokazao da je formiran iz političkih razloga i da će se on više baviti politikom, a ne stvarnim izvršenjem krivičnih djela ratnog zločina”, naveo je Đokić.

“Ova presuda Radovanu Karadžiću, a i drugim kojima je Haški sud izrekao presude motivisana je političkim interesima ili ciljevima koje oni kroz takve procese žele da ostvare”, istakao je Đokić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!