Hronika

U BiH za 12 mjeseci ubijeno 12 žena

U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasiljem, u BiH je zabilježeno 12 ubistava žena u kojima je počinilac suprug ili partner žrtve, rekla je danas u Prijedoru psiholog Amela Bašić.

“U svim slučajevima pokazalo se da su žrtve prethodno prijavljivale nasilje institucijama. Isplivava svijest kod struke i profesionalci reaguju. Reagovati se mora sve više proaktivno, a ne samo posljedično”, rekla je Bašićeva na seminaru o specifičnostima u terapijskom radu sa žrtvama seksualnog nasilja.

Loading...

Prema njenim riječima, nasilje postaje perfidnije, pa se i kampanje borbe protiv nasilja moraju mijenjati.

“Uloga medija je velika. Mi smo lani, nakon jednog slučaja femicida u Banjaluci o kojem su izvještavali i mediji veoma brzo u Sigurnu kuću u tom gradu imali prijem tri nove žrtve nasilja”, navela je Bašićeva.

Psiholog Dijana Đurić istakla je da nasilje nije porodični, već psihosocijalni problem, kako po nastaku, tako i po načinima za rješavanje, te da ne postoje ni biološke ni psihološke karakteristike koje bi neku osobu predisponirale za nasilno ponašanje.

“Vrste nasilja su fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno i pasivno, a uz nasilje idu upotreba muških privilegija, zloupotreba djece, izlaganje osjećaju krivice, izolacija, emocionalno zlostavljanje, zastrašivanje, nadziranje i prijetnje. Čitava je mreža manipulacija u kojoj se žena žrtva osjeća krivom, što je sprečava da reaguje”, navela je Đurićeva.

Dvodnevnu radionicu u okviru svjetske kampanje “16 dana aktivizma” oraganizovali su Psihološko savjetovalište “Psiholuminis” i Centar za mlade “Kvart” iz Prijedora, uz podršku Populacionog fonda UN i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Radionici prisustvuju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, te predstavnici prijedorskih gradskih vlasti, OEBS-a, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija iz Prijedora, Sanskog Mosta, Novog Grada, Prnjavora i Banjaluke.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!