Privreda

Javni službenici u Srpskoj platu će dobijati po učinku

BANJALUKA – Kao i prethodni, i nedavno utvrđeni Program ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine predviđa izradu registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, s tim da će se raditi i analiza svakog pojedinačnog radnog mjesta zaposlenih u republičkim organima uprave, a što bi trebalo dovesti do toga da se plate isplaćuju po učinku, odnosno da oni koji rade bolje i više budu više i plaćeni.

Da bi se stvorili uslovi da se plata isplaćuje po učinku i da oni koji zaista rade dobiju veću platu od njihovih kolega sa istom stručnom spremom, a koji rade daleko manje, biće potrebno usvojiti i novi Zakon o državnim službenicima, ali i Zakon o platama zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske.

Loading...

“Na osnovu analize i analitičke procjene radnih mjesta, uspostaviće se vrijednosni sistem radnih mjesta u republičkim organima uprave, čime će se stvoriti pretpostavke za korektniji platni sistem”, navedeno je u Programu ekonomskih reformi koji je nedavno usvojila Vlada RS, a koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

U suštini, od novog registra, analitičke procjene radnih mjesta i novog Zakona o državnim službenicima očekuje se, između ostalog, pravičnija isplata plata. Prema nezvaničnim informacijama, novi Zakon o državnim službenicima definisaće 11 kategorija državnih službenika i neće kao do sada biti moguće da, recimo, novozaposleni postaju načelnici odjeljenja bez potrebnog iskustva.

U Sindikatu uprave Republike Srpske kažu da insistiraju da se prvo objavi registar te da je analiza svakog radnog mjesta predviđena osnovnim principima SIGMA (zajednička inicijativa EU i OECD sa ciljem da se podrži reforma administracije) i koja sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave i sindikatom radi na novom Zakonu o državnim službenicima. Takođe, naglašavaju da analiza svakog radnog mjesta i usvajanje neophodnih zakona znače da, recimo, blagajnica koja radi u Vladi RS ne može imati 800 KM platu, a blagajnica u “Elektroprivredi RS” 1.200 KM jer rade isti posao.

“Novim zakonom o državnim službenicima koji predviđa i definiše 11 kategorija državnih službenika, nakon kojeg će se morati uraditi i novi Zakon o platama, konačno će doći vrijeme da radnik bude plaćen onoliko koliko je radio, odnosno po učinku. Oni koji ne rade biće u prvoj kategoriji pa neka se pitaju zašto onaj sa istom stručnom spremom ima veću platu. Imaće veću zato što je stručan, kompetentan i može da odgovori zadatku”, rekao je za “Nezavisne” Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave. Kaže da će se novim zakonom stati u kraj i slučajevima da pojedinci odmah nakon zaposlenja u državnu službu postanu načelnici odjeljenja te da će se omogućiti napredak za ljude koji su stručni i kompetentni.

“Hoćemo da napravimo zakon u kojem će stručni i kvalitetni radnici moći da napreduju”, rekao je Marić, dodajući da je plan da se u prvoj polovini 2020. godine izradi Zakon o državnim službenicima, a nakon toga i novi Zakon o platama. 

Iz Programa ekonomskih reformi može se zaključiti da je jedan od ciljeva izrade novih zakona i plaćanja radnika po učinku i smanjenje javne potrošnje.

“Na taj način biće uspostavljena efikasnija javna uprava, a ujedno smanjiće se i ukupna potrošnja na plate u odnosu na BDP, tako da će se stvoriti prostor za povećanje kapitalne potrošnje”, navedeno je u Programu ekonomskih reformi.

Podsjećanja radi, Republika Srpska je još 2017. godine usvojila Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i stvorila pretpostavke za objavljivanje registra, međutim taj registar još nije ugledao svjetlost dana. U tom usvojenom Zakonu iz registra su izuzeti zaposleni u zdravstvenom sektoru, zbog čega se Vlada RS odlučila da izmijeni taj zakon i omogući da u registar budu uvedeni i oni koji plate primaju preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!