Društvo

Potpisan sporazum o Parku prirode “Una”: Radimo na zaštiti rijeke

Predstavnici opština Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Kozarska Dubica potpisali su danas sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vazi sa Javnom ustanovom (JU) Park prirode “Una”.

Načelnik novogradske opštine Miroslav Drljača rekao je da slijedi imenovanje upravljačke strukture, koje će biti završeno do kraja godine, i dodao da će u narednom periodu biti imenovan i vršilac dužnosti direktora JU Park prirode “Una” čije će sjedište biti u Novom Gradu.

“Načelnici će predložiti vršioce dužnosti članova upravnog odbora koji će brojati pet članova. Četiri člana su predstavnici opština i peti član je predstavnik nevladine organizacije koja se bavi zaštitom životne sredine”, pojasnio je Drljača.

On je naveo da je sporazumom definisano da za osnivački ulog za registraciju od ukupno 5.000 KM opštine Novi Grad i Kozarska Dubica izdavajaju po dvije hiljade, Kostajnica 700 KM i Krupa na Uni 300 KM.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da će ova lokalna zajednica ispoštovati obaveze predviđene sporazumom da bi počela sa radom nova javna ustanova.

“Mi radimo na zaštiti rijeke Une. Istovremeno, s druge strane, u Hrvatskoj je posječeno kompletno sve raslinje na obali. Mi ćemo raditi svoj posao i zaštititi Unu”, istakao je Bundalo.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić naglašava da je veoma bitno zaštititi rijeku Unu i sačuvati je za naredne generacije, spriječiti sve pokušaje ugrožavanja životne sredine.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić smatra da je odluka Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode “Una” značajna za sprečavanje namjere Hrvatske da u opštini Dvor, na granici sa BiH, pravi odlagalište radioaktivnog otpada.

“Svi smo upoznati o namjerama Hrvatske i svjesni štetnog uticaja koji najviše ugrožava opštinu Novi Grad, ali i druge lokalne zajednice. Zato je značajno da očuvamo prirodno bogatstvo, da ne dođe do degradacije prirodnog ambijenta”, napomenuo je Babić.

Prije potpisivanja sporazuma, ranije je na sjednicama skupština opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Krupa na Uni usvojena odluka i osnivanju JU Park prirode “Una”.

Odluku o proglašenju Parka prirode “Una” koji se prostire na području ove četiri opštine u septembru je donijela Vlada Republike Srpske.

Odlukom je predviđeno da će za upravljanje Parkom prirode “Una” četiri opštine osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom kojim se uređuje sistem javnih službi i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!