Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Na proljeće obnova Muzeja savremene umjetnosti

17.12.2019.17.12.2019.Na proljeće obnova Muzeja savremene umjetnosti

Muzej savremene umjetnosti dogodine će biti temeljno obnovljen, u okviru projekta rekonstrukcije, vrijednog 700.000 KM. Obnova muzeja biće finansirana sredstvima Kabineta predsjednika Repbilike Srpske i Ambasade SAD-a u BiH.

Narednog proljeća počeće prva faza obnove koja će obuhvatiti rekonstrukciju krova i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku.

  • Druga faza podrazumijeva obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, a zatim će uslijediti obnova entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu – izjavila je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da će još jedan značajan istorijski objekat u Banjoj Luci dobiti novo ruko i vratiti stari sjaj.

  • Izdvojili smo značajna sredstva za obnovu institucija kulture u Banjoj Luci, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Nastojimo da što više sredstava uložimo u kulturu i da kulturni sadržaji budu dostupni što većem broju građana u lijepom ambijentu – istakla je Cvijanović.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson, kazao je da će Ambasadorski fond SAD za očuvanje kulturnog nasljeđa donirati 255.000 KM za obnovu jednog od najljepših objekata ove vrste u BiH. Ovim sredstvima, biće finansirana prva faza obnove muzeja.

  • Muzej savremene umjetsosti RS je kulturno blago i ovaj projekat je ispunjenje jedne veoma ambiciozne vizije. Muzeji nisu samo zgrade, već bi oni trebalo da budu mjesto okupljanja ljudi, druženja i interakcije u zajednici – rekao je, između ostalog, ambasador Nelson.

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da je obnova MSU RS lijepa vijest za cijeli grad, ali i za urbani razvoj Banje Luke.

  • Ovaj muzej je jedna od najživljih institucija kulture u gradu koja ima veoma dobro saradnju sa srodnim institucijama u regiji, Evropi i svijetu. Obnova muzeja se uklapa i u novu viziju centra grada od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, u projekat za koji smo nedavno okončali međunarodni konkurs. U tom konceptu, MSU RS dobija sasvim novi položaj kao centar nove velike trgovske površine – kazao je Radojičić.

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti RS predstavio je vođa projektnog tima Saša Čvoro, profesor Urbanističko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Obnova muzeja počeće u sljedećeoj godini kada ova institucija kulture obilježava pola vijeka postojanja, a sama zgrada ulazi u 130. godinu postojanja.

 

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button