Kultura

Film “Dara iz Jasenovca” stiže na proljeće

Ekipe istorijske drame “Dara iz Jasenovca”, po scenariju Nataše Drakulić, u režiji Predraga Gage Antonijevića, poslije dijela filma snimljenog u selu Kolut kod Sombora, nastavila je rad na lokaciji Jasenova kod Bele Crkve.

Premijera jednog od najvećih i najvažnijih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima najavljena je za proljeće iduće godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac

Loading...

“Dara iz Jasenovca” govori o nezapamćenim stradanjima srpske djece u logoru smrti u doba NDH. Realizuje se kao projekat od izuzetnog nacionalnog značaja, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Srbije.

Ekipu filma posjetila je predsjednica UO FCS Jelena Trivan koja je istakla da je bila potresena viđenim scenama.

– Veoma me je dirnulo to što su sva djeca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sjećanje na Drugi svjetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo je da su vršeni takvi zločini nad djecom, i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama – rekla je Trivanova.

Ona je u saopštenju naglasila veliki nacionalni značaj ovog projekta, budući da se prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u ustaškim logorima. Stoga je, kako je istakla, naročito važna i saradnja reditelja Antonijevića sa američkim ekspertom za Holokaust, etičke i religijske posljedice logora doktorom Majklom Berenbaumom, koji je stručni konsultant na ovom filmu, kako njegova istorijska autentičnost ne bi naknadno bila osporena.

Film se bavi vrlo osjetljivim temama, i posebna pažnja posvećena je adaptiranju scenarija u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školama.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!