Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Šukalo: Visoki predstavnik ponovo krši Ustav

Doktorand Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marko Šukalo izjavio je da najava visokog predstavnika Valentina Incka da namjerava nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida predstavlja nastavak antiustavnog djelovanja visokih predstavnika u BiH.

Šukalo upozorava da u ovom slučaju verbalni delikt ne može biti krivično djelo.

“U slučaju nametanja ovakvog zakona vratili bismo se u neka mračna vremena kada je verbalni delikt bio kvalifikovan kao krivično djelo, što je u savremenom pravnom poretku apsolutno anticivilizacijski”, rekao je Šukalo Srni.

On je dodao da bi eventualnim nametanjem tog zakona bio prekršen i Ustav BiH.

“Zakon koji Incko priprema, kako je sam izjavio, direktno je u suprotnosti sa opšteprihvaćenim standardima i pravilima međunarodnog prava, koja su prihvaćena i čine sastavni dio Ustava BiH. Ovim zakonom bi bio prekršen član 2, stavovi 2 i 3 Ustava BiH koji garantuju i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja”, kaže Šukalo.

On je dodao da je nedopustivo dalje antiustavno djelovanje visokog predstavnika, koji i danas direktno najavljuje kršenje Ustava, dokazujući time da u BiH i dalje vlada sila, a ne ustavni poredak.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button