Svijet

Rekordan broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u Vatikanu

Vatikanska kancelarija odgovorna za obradu slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su počnili sveštenici primila je rekordnih 1.000 prijava iz čitavog svijeta ove godine, a još ima regiona iz kojih nisu stigle nikakve pritužbe.

Kancelarija, čiji je formalani naziv Kongregacija za doktrinu vjere, danas je preopterećena jer nema dovoljno osoblja za obradu četiri puta većeg broja prijava u 2019. godini nego prije deset godina.

Loading...

– Praktično imamo cunami novih slučajeva u ovom trenutku, naročito u zemljama koje se do sada nisu oglašavale – rekao je monsinjor Džon Kenedi, šef disciplinskog odjeljenja u ovoj kancelariji.

Argentina, Meksiko, Čile, Italija i Poljska su među zemljama koje su se pridružile Americi kao države sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva.

Kenedi je dozvolio ekipi agencije AP da snimi unutrašnje prostorije kancelarije, što je bila prva takva prilika u istoriji vatikanskog tribunala.

Agencija navodi da je to znak da i najtajnovitije institucije sada pokazuju određenu transparentnost u okviru šireg pokušaja Katoličke crkve da obnovi povjerenje među vjernicima.

Papa Franjo je ove sedmice preduzeo dodatni korak odlukom da ukine pravilo “pontifikalne tajne” kada je riječ o zlostavljanju.

Vatikan je saopštio da će to olakšati saradnju sa civilnom službom za -provođenje zakona.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!