Društvo

Nova dostignuća iz oblasti vaskularne hirurgije u UKC RS: Tri složene operacije za šest sati

Tim Službe za vaskularnu hirurgiju UKC RS je za samo šest sati izveo složene operativne zahvate koji podrazumijevaju liječenje aneurizmatske i stenozantno okulzivne bolesti trbušne aorte i ilijačnih arterija.

Riječ je o sveukupno tri vrlo složena operativna zahvata koji su izvedeni na tri pacijenta različite starosne dobi i veoma teškog zdravstvenog stanja i to resekcija inflamatorne aneurizme trbušne aorte i resekcija aneurizme trbušne aorte kod mlađeg čovjeka kod kojeg nisu postojale indikacije za EVAR proceduru.

Loading...

– EVAR procedura je endovaskularna reparacija aneurizme abdominalne aorte koja predstavlja manje invazivnu intervenciju u odnosu na otvoreni hirurški pristup. Kroz simultane rezove u obe prepone, endovaskularno se implantira stent-graft i time se u potpunosti iz cirkulacije isključuje aneurizmatsko proširenje abdominalne aorte ili ilijačnih arterija. Procedura je posebno pogodna kod bolesnika sa visokim rizikom za uvođenje u opštu anesteziju – kažu u UKC.

Naglašavaju da je rijetkost da jedan hirurški tim uradi za kratak vremenski period tri veoma složena zahvata jer obično ovakve hirurške slučajeve operišu tri hirurška tima.

– Na ovaj način hirurški tim je pokazao spremnost da u svakom momentu daje najbolje od sebe i prevaziđe sopstvene limite. Prva operacija nije prvi put urađena u našoj ustanovi, a specifičnost iste se ogleda u tome što je riječ o operativnom zahvatu na gigantskoj aneurizmi oko 15 centimetara poprečnog presjeka, a kod takvog oboljenja isključivo je indikovana otvorena hirurgija aorte. Treća operacija je rekonstrukcija aorte, nakon tromboze i ilijačnih arterija – navodi se u saopštenju.

Složene operativne zahvate izveli su načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić, specijalista vaskularne hirurgije Severin Dunović, specijalizant vaskularne hirurgije Slobodan Šormaz, specijalizant vaskularne hirurgije Srđan Gostić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Darko Golić, anestetičar Aleksandar Ilinčić i instrumentarke Bojana Šešum i Biljana Bojić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!