Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Optužnica protiv sedam osoba zbog utaje poreza: Oštetili budžet za 319.000 KM

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog sumnje da su falsifikovali dokumentaciju i fiktivno prikazivali promet, čime su oštetili budžet za oko 319.000 KM.

Optuženi su Siniša Čolić (44), Suzana Bojandić (39), Siniša Vuković (50), Vladimir Dejanović (41), Mira Đurišić (51), Andrija Ćutuk (37) i Milodrag Šimić (74).

Optuženi se terete da su, u periodu od 2010. do 2012. godine, u ime i za račun pravne osobe “Namještaj mozaik” d.o.o. Čelinac, sačinjavali i podnosili falsifikovanu dokumentaciju, kojom su nastojali prikazati fiktivni promet između povezanih pravnih osoba, a koji se nije stvarno desio, te protuzakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog PDV-a, u iznosu većem od 300.000 KM.

U optužnici se navodi, da su optuženi na taj način, utajili porez i nanijeli štetu budžetu BiH, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 319.000 KM.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem opsežnog dokaznog materijala sa oko 560 dokaza.

Optuženi se terete za krivično djelo porezne utaje ili prevare, iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button