Region

Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za prijedlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo.

Prethodno su odbijeni svi amandmani koje je na Prijedlog zakona podnio Demokratski front (DF).

Sjednica Skupštine nastavljena je nakon što je policija privela poslanike DF-a, zbog incidenta koji su izazvali u plenarnoj sali.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Poslanici DF-a aktivirali u plenarnoj Sali Skupštine napravu sličnu petardi. Potom su uništili inventar sa stola predsjedavajućeg, da bi na kraju vrijeđali i pokušali da nasrnu na kolege iz vladajuće koalicije.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović ocijenio je da odgovornost treba da snose vinovnici incidenta. Crna Gora, kako je rekao, nikad neće dozvoliti da se u njenim institucijama onemogućava njihov rad.

Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna, kazao je Brajović. 

On je poslanicima DF-a izrekao mjeru udaljenja, što znači da u narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sjednicama parlamenta.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević je ocijenio da je vladajuća koalicija pokazala trpeljivost tokom cijelog dana.

“Ovakvi incidenti su dokaz demokratskog zrijevanja Crne Gore, sa možda prevelikom cijenom”, rekao je Rakočević.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić je ocijenio da je večerašnji incident, kako je rekao, bio “šešeljizacija” crnogorskog parlamenta.

“Ovo nisu najbolji oni, ovo su oni koji služe drugom. Nisu ih birači birali da budu loše kopije potrošenog Šešelja”, rekao je Krivokapić o poslanicima DF-a.

On je konstatovao da se, u državi u kojoj se ovo dešava, opozicija ne može imati korist.

(Izvor: RTCG)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!