Magazin

Algoritam bolje postavlja dijagnozu od ljekara

Vještačka inteligencija preciznije od ljekara dijagnostikuje karcinom dojke pri očitavanju mamograma, navodi poznati stručni časopis “Priroda”.

Naučnici iz Imperijalnog koledža u Londonu i “Gugl zdravlja” dizajnirali su i izradili kompjuterski model na osnovu RTG snimaka 29.000 žena.

Loading...

Ispostavilo se da je algoritam uspješniji u očitavanju mamograma od šest ljekara, a gotovo jednako je bio dobar u odnosu na dva doktora koji su zajedno očitavali snimke.

Ali, za razliku od ljudi, algoritam je neumoran, a stručnjaci vjeruju da ga mogu još poboljšati.

Trenutno britanski zdravstveni sistem koristi dva radiologa za očitavanje snimka svake žene, a u rijetkim slučajevima, kada se njihova mišljenja razilaze, poziva se treći ljekar.

U sprovedenom istraživanju korišteni su neoznačeni snimci kako se ne bi otkrio identitet pacijenta i, za razliku od ljekara, nije bilo uvida u istoriju bolesti svake žene.

Za obuku specijalista – radiologa potrebno je deset godina školovanja. Očitavanje mamograma je ključno i taj posao je vremenski zahtjevan.

Trenutno u Velikoj Britaniji nedostaje više od hiljadu radiologa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!