Svijet

Iran obećao “rušilačku osvetu” nakon ubistva generala

BAGDAD – Ubistvo vodećeg iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u Iraku smatra se prekretnicom i najavom eksalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslijediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika vjeruju da je riječ o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011, prenose svjetski mediji.

Loading...

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu “po nalogu predsjednika” Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

“Ovaj udar je imao za cilj odvraćanje Irana od budućih planova napada. SAD će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake da zaštite naš narod i naše interese svuda u svijetu”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Osim Sulejmanija, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, u napadu je ubijen i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije. 

“Predsjednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat”, izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malej, prenosi Dojče vele.

Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Tviteru ocijenio je da je napad u suštini objava rata oružanim snagama Irana i Iraka.

“Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste region”, napisao je Marandi.

Stručnjak za Iran Filip Smit sa vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, predvida da će ubistvo generala imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011. i lidera IS Abu Bakra al Bagdadija prošle godine.

Iranski zvaničnici osudili su ubistvo generala Revolucionarne garde tokom napada, a predsjednik Hasan Rohani poručio je da će Iran ostati odlučan u namjeri da se odupre Sjedinjenim Državama.

“Sulejmanijevo mučeništvo će učiniti Iran odlučnijim da se odupre američkom ekspanzionizmu i odbrani naših islamskih vrijednosti. Bez sumnje, Iran i druge zemlje koje traže slobodu u regionu će se osvetiti”, rekao je Rohani, prenosi Rojters

Ministar spoljnih poslova Irana Dzavad Zarif nazvao je Sulejmanijevo ubistvo američkim aktom međunarodnog terorizma, a ajatolah Ali Hamnei je zaprijetio osvetom.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma”, napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde.

General Kasem Sulejmani drugi je najmoćniji čovek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Hamneija, a smatrao se kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Takođe, kao komandant moćne iranske elitne jedinice Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova kad je riječ o pitanju rata i mira, a smatra da je on bio glavni arhitekta rata predsednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv Islamske države i mnogih drugih bitaka.

Čuven po tome što je u rukama imao ogromnu moć, komandanta su neki poštovali, drugi mrzili, a prošle godine je odlikovan najvišim ordenom u Iranu.

Njegove Kuds jedinice, koje su rukovodile tajnim operacijama u inostranstvu, odgovarale su direktno Ajatolahu Ali Hamneiju i važio je za nacionalnog heroja u Iranu, piše BBC.

Sa druge strane, SAD ga smatraju teroristom i odgovornim za ubistvo više stotina američkih vojnika.

Američki napad dronom uslijedio je nakon što su demonstranti u Bagdadu napali američku ambasadu i sukobili se tamo sa američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na ambasadu SAD.

Američki predsjednik Donald Tramp na Tviteru je nekoliko minuta prije objave vijesti o Sulejmanijevom ubistvu postavio sliku američke zastave.

Na čelu Kuds jedinice, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, bio je od 1998. godine.

I dok se na početku karijere nije eksponirao u javnosti, autoritet u iranskom vojnom establišmentu mu je porastao prošle godine kada mu je ajatolah Ali Hameni dodijelio najviši vojni orden.

To je bilo prvi put da je neki komandant dobio medalju od formiranja Islamske Republike 1979. godine.

Ova jedinica rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu.

Upravo zato Trampova administracija vjeruje da je Kuds jedinica “glavni iranski mehanizam za podsticanje i podržavanje” terorističkih grupa na Bliskom istoku, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad – finansiranjem, obučavanjem, naoružanjem.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!