Svijet

Kako će se Iran osvetiti SAD zbog ubistva generala?

Nakon ubistva jednog od vodećih iranskih generala Kasima Sulejmanija, vlasti u Iranu su saopštile da će odgovoriti na njegovo ubistvo u bliskoj budućnosti. Skaj njuz piše da se Iran oseća primoranim da osveti ubistvo moćnog generala, a taj potez mogao bi da izazove novu odmazdu SAD, što može eskalirati u sveopšti rat.

Iran bi mogao da uzvrati direktno raketnim napadima na američke ciljeve – što je malo malo vjerovatno jer bi to garantovalo američke udare po sopstvenom tlu ili preko posrednika u regionu.

Loading...

Ovo su neki od načina na koje bi Iran mogao da se osveti.

Jedna od taktika može da bude povećanje napada na međunarodni transport u Zalivu, vitalnu tranzitnu tačku za globalnu naftu. Druga bi mogli da budu sajber napadi, čak direktno na SAD.

Teheran bi takođe mogao da nastavi sa daljim kršenjem sukobljenog nuklearnog sporazuma sa globalnim silama. Iako SAD više nisu dio njega, Britanija, Francuska i druge sile još uvijek vide pakt kao jedini način da spriječe Iran da postane država naoružana nuklearnim oružjem.

Različiti oblici iranskog kontranapada, prema pisanju Skaj njuza, nesumnjivo su bili jasni predsjedniku SAD Donaldu Trampu prije nego što je odobrio napad dronom na aerodrom u Bagdadu, u kojem je ubijen general Kasem Sulejmani.

Američki glavni komandant upozorio je Teheran da će platiti “veoma visoku cijenu” nakon što su protestanti upali u američku ambasadu u prestonici Iraka pred doček Nove godine i poslije raketnog napada u kome je ubijen američki izvođač.

Američka ambasada u Bagdadu već je upozorila američke državljanje da odmah napuste Irak, dok je irački komandant militantnih snaga podržanih od Irana naredio svojim ljudima da budu spremni za predstojeću bitku.

Šta će se dalje dešavati zavisi od toga koliko je Iran spreman da ide dalje u sukob . Da li će biti zadovoljan udarima na SAD u širem regionu Bliskog Istoka preko svojih posrednika – potez koji bi mogao da spriječi direktno sučeljavanje dveju strana?

Ili će Iran odlučiti da direktno napadne SAD?

Skaj njuz piše da je malo vjerovatno da će se odlučiti na konvencionalni vojni napad na tlo SAD-a, poput krstareće rakete, jer ovde SAD imaju geografsku prednost. Međutim ne isključuje se mogućnost sajber napada.

Iran ima mogućnost da nanese tešku, vojnu štetu američkim snagama u svom susjedstvu, uključujući Zaliv, u kojem se nalaze hiljade američkog osoblja, kao i ratni brodovi i avioni.

Ovo bi pak bio veoma rizičan potez, koji bi primorao SAD da odgovore direktnim napadom na Iran, vraćanje “milo za drago”, što bi moglo do dovede do opšteg rata.

SAD su spremne i očekuju povećanje napada na svoje baze u Iraku od strane proiranskih militanata. Takođe, može da dođe do novog upada u američku ambasadu u Bagdadu.

Premijer Adel Abdul Mahdi rekao je da su SAD ubistvom generala Sulejmanija “zapalile fitilj rata”. Osudio je ubistvo kao “masovno kršenje suvereniteta”.

U najmanju ruku, to će povećati pritisak na iračku vladu da povuče dozvolu američkim snagama da djeluju u zemlji. Ovo je posebno tačno jer se oni više ne bore kako bi povratili teritoriju koju drži Islamska država, razlog zbog kojeg im je dozvoljen ponovni ulazak 2014. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!