Svijet

Udarna vijest: Ubijen najmoćniji general Irana, Tramp naredio

Usljed dramatične eskalacije krvave borbe Vašingtona i Teherana, Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani.

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu. U napadu je takođe ubijen i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Loading...

“General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gdje god da se nalaze širom svijeta”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Inače, nekoliko minuta prije saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

Nešto kasnije se oglasila Bijela kuća sa izjavom da je vazdušni udar “odlučujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsjednika”.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, rekavši da će SAD biti odgovorne za posljedice.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma”, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.

Treba napomenuti da je Sulejmani bio zapovjednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), kog je Trampova administracija u aprilu prošle godine označila kao terorističku organizaciju. U današnjoj izjavi Pentagona, te snage su optužene da su odgovorne za smrt stotina i ranjavanje više hiljada pripadnika američke vojske. Mnogi smatraju da je Sulejmani bio druga najmoćnija osoba u Iranu, iza vrhovnog vođe, a po svemu sudeći i ispred predsjednika te zemlje Hasana Rohanija, napominje “Gardijan”, navevši da je kroz kombinaciju bezbednosnih operacija i vidova diplomatije, bio odgovorniji od bilo koga drugog za projektovanje iranskog uticaja u regionu.

Ovaj vazdušni udar koji je doveo do dramatičnog usijanja tenzija, uslijedio je nakon serijskih udara obe strane, koji su u Iraku konstantni od kraja 2006. Sulejmani je bio centralna figura u gotovo svemu što je Iran činio i visoki zvaničnici SAD, pod bivšim predsednikom te zemlje Barakom Obamom, su smatrali da je skoro nedodirljiv. Inače, ovaj udar je uslijedio u trenutku kada je Irak već bio na ivici sveobuhvatnog proksi rata, a nekoliko sati nakon dvodnevne opsade američke ambasade u Bagdadu od strane militanata PMF-a i njihovih pristalica za koju je Pentagon optužio Sulejmanija da ju je orkestrirao.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!