Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Božićna poslanica: Pravoslavnu vjeru sačuvati po svaku cijenu

Glavna poruka i ovogodišnjeg Božića glasi da pravoslavnu vjeru treba sačuvati po svaku cijenu, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Božićnoj poslanici.

Patrijarh Irinej je istakao da od cjelovitosti crkvene vjere pravoslavne, konačno, zavisi i opstanak cjelokupne tvorevine.

Njegova svetost naglašava da Božije poslenike treba podsjećati da se ništa ne čini bez sloge i jedinstva sa svima ostalima, ništa na silu, da se ne bi skrnavio u nama lik Bogomladenca Hrista.

Patrijarh poručuje – svuda da važi pravilo liječenja sebe i drugih na blag, istinit i svetootački način.

Prema njegovim riječima, sveta dužnost jeste nositi krst istorijskih događaja i iskušenja u svim pomjesnim crkvama kao zajedničkim. Ali, naglašava patrijarh, sveta dužnost i obaveza i svih pomjesnih pravoslavnih crkava jeste da jedna drugu poštuju i uvažavaju.

Njegova svetost u poslanici podsjeća i da se ne smije zaboraviti Stara Srbija, odnosno Kosovo i Metohija.

“Prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića”, naglašava patrijarh Irinej i dodaje da su upravo o tome svojom krvlju svjedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vijekova.

Patrijarh ističe da na Božić najsvečanije treba pomenuti kosovske, jasenovačke, gradinske i mučenike sa svih ostalih stratišta.

“Mi im se za pomoć molimo da i sami lično ispovedimo svoju crkvenu pravoslavnu veru u Bogomladenca Hrista, do samoga kraja, ne bojeći se da o njima svedočimo pred svima”, dodao je patrijarh.

Patrijarh Irinej ističe da je glavno brinuti o tome kako ćemo živjeti, hoditi i pred licem Svetoga Save i svih srpskih svetitelja i prosvjetitelja svete autokefalne Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Da bismo i sve naše svete pretke imali na svojoj strani na Hristovom pravednom sudu, da bi nas oni priznali za svoje sledbenike. Eto nam svete dužnosti našeg postojanja”, navodi se u poslanici.

Patrijarh napominje da pravoslavno crkveno otkrivenje i sveto predanje uče da je bogougodno ispovijedati vjeru u ovaploćenoga sina i Logosa Božijeg, Hrista Bogočovjeka, i zajedno sa tim vjeru u Presvetu Trojicu. To, ističe se u tekstu, daje vidjelo našem hodu po tami ovoga svijeta, ogrezlog u grijehu.

Ponovo upozorivši na čedomorstvo, patrijarh srpski je ocijenio da životni problemi čovjeka današnjice, a, izgleda, i budućnosti, često obeshrabruju, pa i iznenađuju.

Prema njegovim riječima, i srpski čovjek danas kao da je odlučio da činjenjem čedomorstva doprinese da se na strašnom Božijem sudu čovječanstvo pojavi podijeljeno, tako da jedan dio, po brojnosti ubijene djece, preovlada nad brojem drugog dijela djece koja su se rodila i dobila priliku da žive.

“Kako sa tom činjenicom izići pred Bogomladenca Hrista, pred njegovu Bogomater, Prisnodjevu Mariju, i pred sve svete, najbolnije je od svih naših pitanja sada i ovde?”, pita patrijarh.

Očigledno, kaže patrijarh, da postoji i spremnost ustrojitelja novoga svijeta da nam iz naših ruku istrgnu naš osveštani život u svakom pogledu, pa i u pogledu samih polova i hrišćanskoga braka, i da nas uvedu tamo gdje ljudska misao i riječ, djelo i ljudska noga dosad nisu kročili.

Ipak, dodao je patrijarh, jedna duša koja se kaje i spasava pretežnija je od cijelog svijeta.

“Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovoga Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu sa svima svetima”, navodi patrijarh.

Njegova svetost poručuje da je veoma važno kako ćemo mi živjeti i cjelokupno naše potomstvo i na čemu će ono graditi dom svog sveukupnog hrišćanskog postojanja.

“Da li na vodi, pesku, slami, ili na Hristu, krajeugaonom kamenu Crkve i Boga i Oca našeg koji je na nebesima? Jer, sva naša dela će na kraju biti ispitana ognjem blagodati Božje”, napominje patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je poželio da sve naše domove zagrijeva nebozemna himna Bogomladenca.

“Slava na visini Bogu i na Zemlji mir, među ljudima dobra volja! Mir Božji, Hristos se rodi!”, navodi se u poslanici. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button