Društvo

Tradicionalna božićna pogača: Novčić iz česnice za sreću i blagostanje

Tradicionalna božićna pogača: Novčić iz česnice za sreću i blagostanje.

Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj dio česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje. U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje

Loading...

Vijekovima unazad na pravoslavni Božić jede se česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamijese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, prije svitanja. U tijesto, koje oblikuju u okrugli hljeb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, te parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.

Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. Ne siječe nožem, već se lomi rukama. Ukućani okreću među sobom česnicu tri puta, a zatim se lomi i jede prije ostale hrane.

Svaki od ukućana uzima parče pogače i zagleda u njega ne bi li našao paricu koju je domaćica umetnula, a koja će mu po narodnom vjerovanju obezbijediti sreću cijele godine. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj dio česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje. U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cijele godine kako bi porodici obezbijedila blagostanje do sljedećeg Božića.

U nekim krajevima za miješenje tijesta za česnicu koristi se voda umjesto mlijeka, a donosi se na božićno jutro s izvora. Takođe, negdje se vjeruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vrijeme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

Običaji su i da se, posebno u seoskim domaćinstvima, u česnicu stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Ko u česnici pronađe novčić ili komadić badnjak, treba da ga čuva na posebnom mjestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hljeb.

Recept

Sastojci:

  • 2 jaja
  • kockica kvasca
  • 500 ml mlijeka
  • 1 kg brašna
  • malo soli

Priprema:

U malo mlakog mlijeka rastopite kvasac da nadođe. Dodajte jedno umućeno jaje, posolite i miješajte uz postepeno dodavanje brašna i dolijevanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto.

Nakon što tijesto dobro izmijesite, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na radnu površinu i blago premijesite. Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić, a u zavisnosti od kraja u kojem živite i običaja koje poštujete i ostale predmete.

Postoje različiti običaji i kada je riječ o ukrašavanju česnice – možete je išarati ubodima grančice ili samo premazati jednim razmućenim jajetom prije pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, česnicu ukrasite simbolima pravoslavlja. Zatim je stavite na pečenje, na 200 stepeni, oko 20 minuta do pola sata.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!