Društvo

Budžetski inspektori kontrolisaće trošenje javnog novca

SARAJEVO, BANJALUKA – Ukoliko poslanici parlamenta BiH usvoje izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, u Ministarstvu finansija i trezora BiH biće formiran budžetski inspektorat.

Kako je planirano, u tom inspektoratu, koji će građane BiH koštati oko 180.000 KM godišnje, trebalo bi da pored glavnog inspektora rade još tri budžetska inspektora, a njihov posao bio bi da provode inspekcijski nadzor nad izvršavanjem Zakona o finansiranju institucija BiH, kao i ostalih propisa kojima se reguliše zakonito trošenje budžetskih sredstava.

Loading...

“Ovaj inspektorat vršiće nadzor i nad primjenom propisa o platama i drugim primanjima zaposlenih u institucijama BiH, kao i propisima o administrativnim i sudskim taksama i naknadama u institucijama BiH”, navedeno je u obrazloženju izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, koje će se danas naći pred poslanicima Predstavničkog doma BiH.

Izmjenama zakona predviđene su i novčane kazne od 5.000 do 20.000 KM, za koje je Predrag Kožul, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, rekao da su previsoke i da će sputavati inspektore da ih izriču. S druge strane, u Ministarstvu finansija i trezora objašnjavaju da kažnjavanje nije cilj već otklanjanje uočenih nepravilnosti te da će se tek u slučaju da uočene nepravilnosti ne budu otklonjene izdavati prekršajni nalog ili prijava.

Kada je u pitanju kontrola utroška budžetskih sredstava, dosad je bio problem jer su s nekoliko zakona bile propisane novčane kazne zbog činjenja ili nečinjenja, ali svim tim zakonima nije bila propisana procedura prema kojoj bi se primijenile kaznene odredbe, jer nije bilo tijela koje bi vršilo te poslove.

“Uspostavljanjem budžetske inspekcije, propisivanjem njenih nadležnosti i utvrđivanjem procedura za postupanje, ovi nedostaci bi bili otklonjeni”, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da će budžetska inspekcija biti uspostavljena kao sektor u Ministarstvu finansija i trezora te da se ne radi o formiranju nove institucije.

“Predviđeno je da budžetska inspekcija postupa po prijavama pravnih ili fizičkih lica isključivo za postupanje zajedničkih institucija. Uspostavom ovog tijela ispunjava se obaveza iz upitnika koji je upućen Evropskoj komisiji, jer samo na nivou zajedničkih institucija dosad ovo tijelo nije bilo formirano dok u oba entiteta već egzistiraju budžetske inspekcije”, rekla je za “Nezavisne” Nataša Krsman, šef Odsjeka za poslove informisanja, protokola i prevođenja u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Prema predloženom zakonu, ukoliko budžetski inspektor utvrdi da je prekršen zakon ili drugi propis, u slučaju povrede radne dužnosti, dužan je pismeno upoznati rukovodioca institucije, dok je u slučaju počinjenog prekršaja dužan izdati prekršajni nalog i nadležnom sudu podnijeti zahtjev za utvrđivanje odgovornosti zbog počinjenog prekršaja.

U slučaju krivičnog djela, budžetski inspektor je dužan nadležnom tužilaštvu podnijeti prijavu zbog počinjenog krivičnog djela.

Nema rasprave o akcizama

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH skinula je sa dnevnog reda dopunu Zakona o akcizama BiH, koji se odnosi na duhan i duhanske proizvode uz zaključak da se Savjet ministara BiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH usaglase u vezi s predloženim zakonom.

“Analize pokazuju da je BiH vodeća država Evrope po udjelu akciznog opterećenja u prosječnoj cijeni cigareta”, navodi se u prijedlogu dopuna Zakona o akcizama i dodaje da je kontraproduktivna harmonizacija akciza na cigarete u BiH sa standardima EU jer donosi dalje jačanje crnog tržišta, eroziju naplaćenih prihoda, ugrožavanje poslovanja i opstanka duhanske industrije.

Komisija je odgodila i da da mišljenje na izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložila poslanica Aida Baručija, a kojim se predlaže izdvajanje pet odsto iznosa od prikupljenih akciza na duvan i duvanske proizvode za fondove solidarnosti u RS i FBiH. Precizirajući da bi sredstva koja bi bila izdvojena za fondove solidarnosti bila korištena za liječenje teško oboljele djece, Baručija je navela podatak da je u 2018. od akciza na duvan i duvanske proizvode u BiH prikupljeno 840 miliona KM.

Službena vozila

Predstavnički dom parlamenta BiH danas bi trebalo da se izjasni o inicijativi Saše Magazinovića, poslanika SDP-a, koji je predložio da se na službena vozila u institucijama BiH stave oznake kako bi se izbjegla zloupotreba.

Ovu inicijativu juče je jednoglasno podržala Komisija za saobraćaj i komunikacije, a Magazinović tvrdi da od 100 službenih vozila koje koriste institucije BiH petkom se ne vidi nijedno na parkiralištu parlamenta, te da se službenim vozilima ide na more i da se čak ni ne skida odobrenje s njih.

“Obilaze se vikendice, vozi cement za vikendice, daje se auto na 24-satno korištenje nekim državnim službenicima”, tvrdi Magazinović i dodaje da se ova inicijativa ne odnosi na vozila ministara, članova Predsjedništva i rukovodilaca Parlamentarne skupštine BiH, kao ni na vozila OBA. Mirsad Kukić (PDA), član Komisije, kazao je juče da treba biti pažljiv kada je u pitanju označavanje vozila, jer situacija je teška, kako je rekao, i mora se pronaći način da se zaštite zvaničnici, a Magazinović mu je na to odgovorio da očigledno nije čitao inicijativu jer u njoj se spominje izuzetak.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!