Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Optuženi da su prodavali oružje iz BiH u Njemačkoj i Holandiji

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (41) i Admira Salihovića (41) zbog međunarodne trgovine veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U optužnici je navedeno da su od početka 2019. godine do 18. februara 2019. godine, optuženi Hrvatović kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi Salihović, te druga njima poznata lica kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodno krijumčarenja veće količine oružja i vojne opreme.

Oružje, municija i vojna oprema otkriveni su i zaplijenjeni u Drezdenu (Njemačka), a pretresom motornog vozila “mercedes”, registarskih oznaka BiH, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, četiri poluautomatske puške, osam pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim agencijama Njemačke.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button