Region

“Crnogorci 1918. nisu postojali kao nacija”

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima budući da tada nisu postojali kao nacija.

Vladika Atanasije je podsjetio da je Đukanović nedavno izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi.

Loading...

“Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju”, rekao je vladika Atanasije za Radio “Svetigoru”.

On je naveo da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

“I oni su poslije preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija, a oni su napravili od Ukrajinaca naciju”, rekao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je istakao da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918. godine, nije mogla da im uzme hramove.

“To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsjedavajući Zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podijeljene prije toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom”, rekao je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

“On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao mjeru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čovjeka”, rekao je vladika Atanasije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!