Privreda

Nafta pojeftinila zbog tržišnog viška

Cijena nafte opala je danas pošto je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila prognozu o rastu tržišnog viška ove godine, što je bilo dovoljno da poništi uticaj vojnih previranja na Bliskom istoku i krize proizvodnje u Libiji.

Loading...

Barel brent nafte pojeftinio je za 30 centi, na 64,29 dolara, nakon što je juče cijena opala za 0,3 odsto.

Barel sirove nafte u SAD pojeftinio je za 33 centa i sada košta 58,05 dolara.

Direktor IEA Fatih Birol rekao je da očekuje da će tržište bilježiti višak od milion barela na dan u prvoj polovini godine.

“Očekujem rast energetskih isporuka u smislu nafte i gasa”, rekao je Birol na Rojtersovom Globalnom tržišnom forumu tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da je to razlog zbog kojeg međunarodne krize, poput ubistva iranskog generala i nemira u Libiji, nisu uticale na cijene.

Libijska Nacionala naftna korporacija objavila je prije dva dana kriznu situaciju na dva velika naftna polja poslije najnovijeg razvoja događaja u dugotrajnom konfliktu u ovoj zemlji.

Ukoliko ova postrojenja ubrzo ne nastave rad, proizvodnja nafte u Libiji biće umanjena sa oko 1,2 miliona barela dnevno na samo 72.000 barela.

Globalna finansijska tržišta destabilizovana su i pod uticajem zdravstvene krize u Kini i pojave novog koronavirusa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!