Svijet

Koronavirus i u Italiji, proglašava se vanredna situacija?

RIM – U Italiji su potvrđeni prvi slučajevi oboljelih od novog koronavirusa zbog čega će vlada razmotriti da li će proglasiti vanrednu situaciju u zemlji.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte je kasno sinoć saopštio da je dvoje kineskih turista, koji se nalaze u posjeti Italiji, zaraženo virusom.

Objavljeno je i da su svi letovi između Kine i Italije obustavljeni do daljeg.

Zaraženi kineski turisti su u izolaciji u bolnici za infektivne bolesti, a vlasti pokušavaju da utvrde koja su sve mjesta posetili u Italiji.

Prema posljednjim informacijama, u Kini je od posljedica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok je 9.692 zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj oboljelih za nedjelju dana više nego deset puta uvećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmjereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz smanjenje nepotrebne trgovine i putovanja.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!