Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Francuska zainteresovana za Putinov prijedlog o restauraciji Notr Dama

PARIZ – Francuska s velikim interesovanjem razmatra prijedlog predjsednika Rusije Vladimira Putina o slanju ruskih stručnjaka koji bi pomogli u restaurisanju katedrale Notr Dam u Parizu, izjavio je član Komiteta za finansije Senata Francuske Žerar Longe.

“Mi Francuzi smo veoma dirnuti solidarnošću koju izražavaju širom svijeta i prije svega u zemljama kao što je Rusija, koje dijele našu kulturu, istoriju, hrišćansku tradiciju”, rekao je Longe na sastanku s predsjednikom Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Konstantinom Kosačovom.

Najveći požar u pariskom Notr Damu u istoriji dogodio se u ponedeljak. Obrušio se toranj katedrale, a plamen je zahvatio noseću konstrukciju.

Prema saopštenju vatrogasaca, konstrukcija Notr Dama i glavna djela umjetnosti, kao i relikvije koje su čuvane u hramu, nisu oštećeni.

Prema navodima francuskih medija, požar bi mogao biti povezan s restauracionim radovima na katedrali.

Državni sekretar pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske Loran Nunjes ranije je saopštio da će stabilizovanje situacije unutar same katedrale trajati još 48 sati, a nakon tog roka u hram će moći da uđu stručnjaci, kako bi nastavili posao oko zaštite djela umjetnosti.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog događaja. Glavni tužilac je saopštio da požar u katedrali nije izazvan namjerno, a prema preliminarnoj verziji, riječ je o slučajnom događaju. Pomoć povodom požara ponudile su brojne međunarodne organizacije i velike kompanije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i francuskom narodu povodom tragičnih posljedica požara u katedrali Notr Dam i ponudio Francuskoj najbolje ruske stručnjake za obnavljanje svetinje.

(Sputnjik)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button