Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Gradski štab: Usvojene nove restrikcije i ograničenja

01.04.2020.01.04.2020.Gradski štab: Usvojene nove restrikcije i ograničenja

Gradski Štab za vanredne situacije, donio je danas nove restriktivne mjere u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Banjoj Luci, sa ciljem sprečavanja širenja zaraze i zaštite ljudskih života. Gradonačelnik Igor Radojičić, saopštio je da sve restriktivne mjere u Banjoj Luci ostaju na snazi, što znači da oni poslovni subjekti kojima je dozvoljen rad odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, u Banjoj Luci neće raditi.

  • S obzirom da broj oboljelih raste, da smo juče imali i smrtne slučajeve, te da imamo veliki broj ljudi pod nadzorom, smatramo da se nisu stekli uslovi za ovakvu mjeru u Banjoj Luci, koja je najviše pogođena epidemijom. Jedini subjekat koji može da radi jeste Tržnica, ali uz poštovanje svih naloženih pravila i novih mjera higijene – objasnio je Radojičić.

S obzirom na to da je republičkom uredbom, starijim osobama omogućeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim časova, gradski Štab za vanredne situacije je donio odluku da se u petak 3. aprila, od 7.00 do 11.00 časova, ograniči kretanje svim drugim osobama osim starijim od 65 godina.

  • Na taj način omogućićemo naši starijim sugrađanima da nesmetano obave svoje poslove u predviđenom vremenu. Dakle, u petak, u gradu vrijedi opšta zabrana kretanja u navedenom vremenu, osim za osobe koje su vezane poslom, imaju neophodne zdravstvene potrebe i za lica koja su u funkciji pomoći penzionerima – kazao je Radojičić.

Prema odluci Štaba, od petka 3. aprila, biće zatvorena izletišta i druga mjesta masovnog okupljanja kao što su Banj brdo, Park Mladen Stojanović, prostor oko obala Vrbasa kod nekadašnjeg Zelenog mosta i teretane u prirodi.

  • Cilj ovih mjera jeste da se, s obzirom na najavu sunčanog vremena tokom vikenda, onemogući okupljanje na ovim mjestima, a sa osnovnom namjerom sprečavanja kontakata i širenja zaraze – istakao je Radojičić.

Štab je danas naredio dodatnu higijensko-epidemiološku analizu, dezinfekciju i anketiranje kod subjekata u kojima radi veliki broj lica kao što su Pošte RS, nekoliko komunalnih preduzeća i fondova i fabrika obuće „Bema“.

  • U ovim subjektima su zabilježene pozitivne osobe na korona virus i danas je naloženo Domu zdravlja da izvrši dodatne mjere, provjeri šta je preduzeto, kontakte i da li ima potrebe za preduzimanjem dodatnih mjera odnosno da li je potrebno da se obustavi djelatnost ili jedan dio djelatnosti – naveo je Radojičić.

Štab je zatražio od republičkih organa da razriješi dileme u vezi sa drumskim saobraćajem, jer još uvijek funkcionišu republičke linije prema Čelincu, Laktašima i Prijedoru, uprkos tome što je gradski i prigradski saobraćaj u Banjoj Luci obustavljen, što Štab smatra nelogičnim.

Govoreći o jučerašnjem danu, kada su dvije osobe preminule u UKC RS, gradonačelnik Radojičić je ocijenio da je to sigurno najteži dan za naš grad u dosadašnjem toku krize, te još jednom apelovao na građane da ostaju u svojom kućama kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da da se oko 2.000 lica trenutno nalazi pod nadzorom, dok se u zadnja 24 časa javilo oko 90 lica sa akutnim respiratornim infekcijama. Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović je zamolila starije sugrađane za razumijevanje kada je u pitanju dostava lijekova, jer u ovoj ustanovi postoje precizne evidencije prepisivanja medikamenata i naglasila da se mora ispoštvati pravilo vremenskih intervala u izdavanju lijekova.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button