Društvo

U RS 30 uređaja mjeriće brzinu kretanja vozila non-stop

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodiće tokom jula i avgusta intenzivniju kontrolu saobraćaja u kojoj će biti korišteno 30 sistema za mjerenje brzine tokom 24 časa, rekao je danas načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja Goran Amidžić.

Amidžić je na konferenciji za novinare rekao da je cilj kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno” da se održi povoljno stanje bezbjednosti saobraćaja i podigne na viši nivo.

Loading...

“Rad tih uređaja će upravo biti usmjeren na one policijske uprave, odnosno policijske stanice na čijim područjima je identifikovano da se u posljednje dvije godine dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama”, rekao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, najviše nezgoda se dogodilo na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj i Bijeljina, dok su najbezbjednije policijske uprave Zvornik i Foča.

Amidžić je istakao da će, osim brzine, akcenat biti stavljen i na kontrolu vozača koji u saobraćaju upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, opojnih droga i drugih nedozvoljenih sredstava.

On je podsjetio da se u julu i avgustu 2018. i 2019. godine dogodilo oko 4.000 nezgoda.

“Za dva mjeseca 2019. godine poginulo je 38 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 46. U julu i avgustu 2018. godine poginulo je 40 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 48 lica”, rekao je Amidžić.

On je rekao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nepropisna i neprilagođena brzina, odnosno 41 odsto.

“Od 120 nezgoda u kojima je neko pogunuo u 2018. godini u 40 nezgoda ili 35 odsto učesnika je bilo pod dejstvom alkohola. U 2019. godini u 104 nezgode sa smrtnim posljedicama u 38 nezgoda je jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola”, naveo je Amidžić.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 15 odsto, kao i broj teško povrijeđenih za 15 odsto, a broj poginulih je smanjen za oko 28 odsto.

Amidžić je rekao da je problem i povećan broj učesnika u saobraćaju pod dejstvom opojnih droga, te je naglasio da je 2017. godine sakncionisan 171 učesnik.

“U 2018. godini sankcionisano je 340, a 2019. godine 680 učesnika u saobraćaju pod dejstvom opojnih droga”, naveo je Amidžić.

Glavni inspektor policije u Jedinici za bezbjednost saobraćaja Siniša Modić rekao je da su na putevima u Srpskoj u julu i avgustu 2018. i 2019. godine identifikovana opasna mjesta.

“To su putni pravac Prijedor – Banjaluka, dionica Ivanjska – Šargovac, gdje je poginulo pet lica, Bijeljina – Pavlovića most, dionica Gojsovac – Bijeljina, Banjaluka – Mrkonjić Grad, dionica Karanovac – Crna Rijeka, gdje su poginula tri lica, Modriča – Doboj, na dionici Podnovlje – Šešlije, gdje su poginula tri lica, Rudanka – Doboj, gdje su pognula tri lica, i na putu Banjaluka – Teslić, dionica Čelinac – Kotor Varoš, gdje su poginula tri lica”, rekao je Modić.

On je naveo da su po dva lica poginula na dionici puta Rogatica – Ustiprača i na dijelu putnog pravca Bijeljina – Ugljevička Obrijež, te na dijelu puta Srbac – Prnjavor, kao i na dijelu regionalnog puta Čelinac – Teslić, dionica Ukrina – Klupe.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!