Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Dani gljiva: Kako izbjeći greške i uživati u branju gljiva

Savjeti stručnjaka za početnike u gljivarstvu

Sigurno branje gljiva: Savjeti Radoslava Gašića

Radoslav Gašić skromno za sebe kaže da je amater, ali je jedan od najvećih poznavalaca gljiva u našoj zemlji. Već 46 godina bavi se mikologijom i do sada je identificirao 1.800 vrsta gljiva u svom kraju, od kojih je tek 20% jestivo. Za početnike sakupljače, Gašić savjetuje da budu oprezni i da uče postepeno.

“Najveći neprijatelj početnika sakupljača je pohlepa i površnost. Moraju se ograničiti na manju količinu najkvalitetnijih gljiva. Za početak neka nauče 10 vrsta jestivih i 10 vrsta otrovnih gljiva, da ih odmah prepoznaju i znaju od čega im prijeti opasnost”, kaže Gašić, koji svoje znanje dijeli sa svim ljubiteljima prirode i gljivarstva. Zajedno sa Borom Marićem iz Centra za posjetioce Pecka, vodi školu gljivarstva u ovom selu.

Dani gljiva u Mrkonjić Gradu

Mrkonjićki kraj je poznat po gljivarstvu, a proteklog vikenda održani su Dani gljiva u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva “Vidik”. Jesen je idealno vrijeme za gljive jer se tada javlja većina vrsta. Oko 350 učesnika iz BiH, Srbije i Hrvatske okupilo se pored jezera Balkana, odakle su krenuli u šetnju planinom Lisinom, prikupljajući mnoge vrste gljiva.

Izložba i degustacija gljiva

Jestive gljive završile su u kazanima, gdje je pripremljen ručak za sve učesnike, dok su nejestive i otrovne odložene radi upoznavanja. Radinka Radulović iz društva “Vidik” organizirala je izložbu gljiva, a Radoslav Gašić je svaku vrstu imenovao i opisao za znatiželjne posjetioce.

“Gljive se dijele na bezuslovno jestive, uslovno jestive, nejestive, uslovno otrovne, bezuslovno otrovne i ljekovite”, objašnjava Gašić, navodeći da se u našim šumama najčešće mogu naći jestive vrste poput lisičarki, vrganja, crne trube, pečurke i rujnice. Među otrovnim gljivama, najopasnija je zelena pupavka, koja uzrokuje 98% trovanja sa smrtnim ishodom.

Kako izbjeći greške i uživati u branju gljiva
photo by: Buka

Opasnosti otrovnih gljiva

“Samo 20 grama zelene pupavke izaziva gotovo sigurnu smrt”, upozorava Gašić. Tu je i crvena muhara, koja izaziva halucinacije i može biti opasna jer ljudi nisu svjesni svojih postupaka. Gašić ističe važnost opreza i savjetuje početnicima da izbjegavaju branje gljiva koje imaju otrovne dvojnike.

“Od svoje 17. godine skupljam gljive i nikada nisam imao slučaj trovanja, jer sam uvijek bio jako oprezan. Bacio sam traktorsku prikolicu jestivih gljiva kad nisam bio siguran”, kaže Gašić. Za početnike je najbolje da ne beru gljive za koje nisu potpuno sigurni. “Naučite nekoliko vrsta za koje ćete biti 100% sigurni prije nego što proširite znanje”, poručuje ovaj vrsni poznavalac gljiva.

Izvor
Buka
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button