Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Oprez pri branju gljiva: Kako izbjeći trovanje i sigurno uživati u šumskim plodovima

Vremenske prilike i rast gljiva: Oprez prilikom berbe

Vremenske prilike trenutno pogoduju rastu gljiva, a ovo je period kada građani često imaju priliku brati i konzumirati različite vrste. Međutim, pri tome treba biti oprezan, jer trovanje gljivama može biti izuzetno opasno, pa čak i smrtonosno.

Zbog postojanja vrlo sličnih vrsta gljiva, lako može doći do zabune, pa umjesto gljive sigurne za konzumaciju, možete ubrati otrovnu. Ukoliko neko nije dobar poznavalac gljiva, najbolje bi bilo da ne bere gljive samostalno, a prilikom kupovine treba biti siguran da su trgovci iskusni poznavaoci.

Savjeti iskusnih berača gljiva

Stana Kantar iz Svodne prikuplja pečurke već dugi niz godina i nikad nije imala problema sa trovanjem:

“Berem gljive otkad znam za sebe, a sa majkom sam brala još kao dijete. Prvo dospiju one bijele, a kasnije i ostale. Berem vrganje, raspoznajem jestive i one koji to nisu. Dvije vrste postoje za koje znam da su jestivi, a ostale ne znam pa i ne berem”, kaže Stana Kantar.

Trenutno je sezona rudnjača, koje mogu biti crvene boje, niču iz jajeta, a otvaraju se u rozoj ili crvenoj boji, dok je rep žute boje. Takođe, sunčanice su prisutne, a od njih se konzumira samo šešir – smatra se jednom od najukusnijih gljiva.

Potrebno je obratiti pažnju na to gdje se gljive nalaze i ispod kojeg drveta rastu, jer to može biti znak prepoznavanja vrsta.

Ekološki značaj i pravilan način branja gljiva

Dugogodišnji berači ističu da pečurke koje su stare ili nejestive ne treba uništavati, već ih ostaviti tamo gdje su bile, jer su veoma korisne za šumski ekosistem.

Gljive je najbolje brati i odlagati u korpe koje propuštaju vazduh i svjetlost, kako bi se spriječilo njihovo lomljenje. U kesama se gljive brže raspadaju zbog toplote i vlage.

Gljive kroz istoriju

Gljive su stanovnici naše planete od davnina, što dokazuju fosilni zapisi stari više miliona godina. One su organizmi specifični po mnogim karakteristikama, a najviše po tome što se nalaze na granici biljnog i životinjskog svijeta.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button