Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Serviseri fiskalnih uređaja odgovaraju na nove mjere Poreske uprave: „Ne dobijamo nikakvu naknadu od operatera ni Poreske uprave“

Poslovna društva koja već deceniju i po pružaju tehničku podršku i rješavaju operativne izazove na terenu ističu da njihova stručnost i rad ne smiju biti zanemareni.

Nakon što je Poreska uprava Republike Srpske objavila upozorenje da zaključivanje ugovora o održavanju fiskalnih uređaja sa serviserima, umjesto sa operaterom fiskalnog sistema, nije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, kontaktirali smo Udruženje servisera Republike Srpske za fiskalne kase kako bi nam dali komentar na ovu temu. Serviseri su iznijeli svoje stavove o naplati instalacije, uslugama prilagođavanja kasa novim sistemima fiskalizacije, te su istakli da ne dobijaju nikakvu naknadu ni od operatera ni od Poreske uprave.

Poreska uprava je u svojoj objavi istakla da je nelegalno sklapati dodatne ugovore sa serviserima za usluge koje bi operateri fiskalnih sistema trebali da pokrivaju u okviru svojih redovnih aktivnosti. Međutim, serviseri poručuju da iako se očekuje od njih da obavljaju važne terenske poslove, oni za to ne dobijaju nikakvu naknadu, te da se moraju sami snalaziti da naplate svoj rad direktno od korisnika.

„Ne dobijamo nikakvu nadoknadu ni od operatera ni od Poreske uprave“

„Moramo da budemo na terenu, instaliramo, održavamo i rješavamo probleme sa fiskalnim uređajima u realnom vremenu, a za to ne dobijamo nikakvu naknadu. Nemamo nikakva sredstva ni od operatera, ni od Poreske uprave, dok se od nas očekuje da obavimo ključne terenske usluge,“ ističu serviseri s dugogodišnjim iskustvom u ovom poslu.

Poreska uprava je obavezala operatere da izvrše plaćanje za inicijalnu fiskalizaciju, ali serviseri naglašavaju da od tog novca nisu vidjeli ništa. Kako kažu, mnogi razgovori na tu temu nisu rezultirali dogovorom, a operateri još uvijek nisu platili serviserima za posao koji su obavili na terenu.

„Operater treba da plati za inicijalnu fiskalizaciju“

„Poreska uprava je platila, ili će platiti, inicijalnu fiskalizaciju operateru, ali operateri do danas nisu platili nama, serviserima, nijednu marku za taj posao. Na tu temu bilo je mnogo razgovora, ali nijedan nije doveo do dogovora,“ navode serviseri, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka podrške.

Serviseri naglašavaju da bez njihovih usluga poreski obveznici ne bi mogli efikasno koristiti fiskalne uređaje, jer su često potrebne hitne intervencije i prilagođavanja uređaja koja zahtijevaju terenski rad. Operateri, s druge strane, pokrivaju samo osnovne aspekte održavanja, ali ključni dio posla na terenu ostaje na serviserima, koji moraju svoje usluge dodatno naplatiti.

„Pitanje je ko će nam nadoknaditi te troškove“

„Naši klijenti često traže hitne intervencije zbog kvarova na uređajima, a mi im moramo pružiti tu podršku na licu mjesta. Te usluge zahtijevaju vrijeme, rad i resurse koje nemamo od koga drugog naplatiti osim od samih korisnika. Pitanje je ko će nam nadoknaditi te troškove,“ poručuju serviseri.

Poreska uprava, s druge strane, poziva poreske obveznike da ne sklapaju ugovore sa serviserima za usluge koje su već pokrivene ugovorom sa operaterom, insistirajući da se dodatne naknade za iste usluge ne naplaćuju.

Serviseri, međutim, odgovaraju da se ne radi o „duplim tarifama“, već o nužnoj naplati za dodatne usluge koje operateri ne pokrivaju. „Naša uloga je mnogo šira od onoga što operateri mogu da pruže na daljinu,“ zaključuju.

Iako su serviseri fiskalnih uređaja ključni akteri u implementaciji i održavanju fiskalnih sistema, trenutno su u problemima s naplatom svojih usluga. Poslovna društva koja već deceniju i po pružaju tehničku podršku i rješavaju operativne izazove na terenu ističu da njihova stručnost i rad ne smiju biti zanemareni. Njihova uloga je od vitalnog značaja za nesmetano funkcionisanje fiskalnog sistema, a pitanje adekvatne nadoknade i dalje ostaje otvoreno, uprkos brojnim razgovorima koji nisu doveli do konkretnih rješenja. Ovaj izazov, kako se čini, zahtijeva dodatnu pažnju svih uključenih strana kako bi se obezbijedio pravičan i održiv sistem fiskalne podrške.


Ovaj tekst je baziran na komunikaciji putem e-maila s Udruženjem servisera fiskalnih kasa Republike Srpske, a prava na objavljene informacije su zadržana

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button